Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eftersläckningsarbetet ska samordnas nationellt – beräknas kosta 50 miljoner kronor

Artikel 201 av 297
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Regeringen beslutade på torsdagen att samordna eftersläckningsarbetet av de stora skogsbränderna 2018. Uppdraget går till Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Annons

Syftet med uppdraget är att eftersläckningsarbetet ska ske på ett samordnat och säkert sätt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Vid en större brand med många markägare är eftersläckning en svår uppgift eftersom den kräver god samordning, resurser och kunnande – då arbetet är svårt och riskfyllt. Med detta uppdrag vill vi skapa en trygghet för skogsägarna och stödja dem i det arbetet, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i pressmeddelandet.

Enligt regeringens preliminära bedömning kommer det att behöva avsättas 50 miljoner kronor för efterarbetet med anledning av sommarens skogsbränder. Till dem räknas förstås skogsbränderna i Ljusdals kommun, men även bland annat Jämtlands län har drabbats hårt.

För samordningsuppdraget får Länsstyrelsen i Jämtlands län tre miljoner kronor. Tanken är att de bland annat ska stötta andra myndigheter och kommuner med information i frågor som rör eftersläckningsarbetet.

Eftersläckningsarbete är vanligtvis markägarens ansvar.