Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eftersläckningsarbetet ska samordnas nationellt – beräknas kosta 50 miljoner kronor

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Regeringen beslutade på torsdagen att samordna eftersläckningsarbetet av de stora skogsbränderna 2018. Uppdraget går till Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Syftet med uppdraget är att eftersläckningsarbetet ska ske på ett samordnat och säkert sätt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Vid en större brand med många markägare är eftersläckning en svår uppgift eftersom den kräver god samordning, resurser och kunnande – då arbetet är svårt och riskfyllt. Med detta uppdrag vill vi skapa en trygghet för skogsägarna och stödja dem i det arbetet, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i pressmeddelandet.

Enligt regeringens preliminära bedömning kommer det att behöva avsättas 50 miljoner kronor för efterarbetet med anledning av sommarens skogsbränder. Till dem räknas förstås skogsbränderna i Ljusdals kommun, men även bland annat Jämtlands län har drabbats hårt.

För samordningsuppdraget får Länsstyrelsen i Jämtlands län tre miljoner kronor. Tanken är att de bland annat ska stötta andra myndigheter och kommuner med information i frågor som rör eftersläckningsarbetet.

Eftersläckningsarbete är vanligtvis markägarens ansvar.