Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtad Moneybrother levererar magi

/
  • - De är så vansinnigt sjukt bra att jag blir matt, är en röst som hörs från en manlig besökare i publiken under pausen.
  • En gång blev han Årets nykomling i Sveriges Radio P3, nu är han nykomling på just den här scenen och levererar helt enligt publikens förhoppningar.
  • Står upp för sitt rykte. Kan det bli Årets liveakt 2010 på trädgårdsscenen?

Ungefär hälften av publiken i Freluga ikväll har inte varit här tidigare. Inte Anders Wendin, alias Moneybrother, heller. Med orden:

- Första gången i Freluga och första gången i Bollnäs, inleder han och Henrik "Kisa" Nilsson giget.

Annons

Det ligger en lite extra förväntansfull stämning i luften. Och vi får inte glömma att det är en artist med tunga meriter under de sista sex åren som kliver upp på scenen. Det kan också vara så att det glittrar lite extra i blicken på många av damerna. För han är gör ju inte heller ont att titta på. Tvärtom. Med lite lockigt välfriserat hår. Och med uppkavlade skjortärmar. Och med busiga, glittrande ögon. Och med en sådan där vansinnigt charmig daladialekt, Ludvika-son som han är, vilken värmer hjärtat lite extra mycket innan han ens har tagit en första ton med sin särartade röst.

Första gången i Freluga och första gången i Bollnäs alltså. Men det är fler saker som har hänt för första gången där Anders Wendin känner koppling till Bollnäs. Det är nämligen så att han en gång på sin första festival, i Hedemora dock, blev av med oskulden till med en tjej från - just det - Bollnäs. Som i och för sig visade sig ha pojkvän. Kanske sitter någon av dem i publiken men det är helt och hållet oklart.

Innan en utlovad paus hinner han och Kisa dra sju låtar. Inledningen med Från Klaraberg till dig lägger sig som en skön dimma över trädgården. My lil' girl's straight from heaven, från plattan To die alone, klingar ut som lyckliga tårar. Dom vet ingenting om oss ger nog många gåshud och lätt blanka ögon men definitivt kvällens hittills tyngsta publikrespons.

Stormy weather avslutar första setet och det blir paus. Han spelar vanligtvis över hela västra Europa och nu har han stått på scen i Freluga. På frågan hur det känns att vara här, är svaret glasklart.

- Ett sådant här fint mottagande från arrangörerna kräver ett toppengig. Det är stor skillnad på arrangörer och när en plats är så vacker och folk är så schyssta - då önskar man bara att det ska bli ett lika bra gig som de förtjänar.

Så kommer äntligen fortsättningen. Det märks att han har varit efterfrågad och efterlängtad. Linda Netsman berättade i välkomsttalet om kompisar som tjatat om att boka Moneybrother. Har de gjort rätt i att tjata? Absolut. Alla går nog därifrån, arga för att det är över men mycket lyckligare i hjärtat.

Mer läsning

Annons