Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterfrågan på päls ökar

På helahälsingland.se (7/3) kritiserades vår näring.

Camilla Bergvall vill antyda att det skulle råda någon slags avvecklingstrend inom den europeiska pälsnäringen. I själva verket har efterfrågan på päls aldrig varit större än just nu, och den ser inte ut att mattas – sedan 2005 har den europeiska produktionen tvärtom ökat från 25 miljoner skinn till runt 40 miljoner skinn, och såväl världsproduktionen som priset har tredubblats det senaste decenniet. 

De fem länder där Bergvall påpekar att minklantbruk förbjudits, har i praktiken ändå inte haft någon produktion. I Österrike fanns det en (1) gård, som flyttade till Tjeckien, i Slovenien en (1) gård, i Skottland fanns ingen alls. I England fanns det tolv gårdar som blev dyrt kompenserade för näringsförbudet, åtskilliga miljoner pund som belastade de brittiska skattebetalarna. I Holland är frågan just nu föremål för en juridisk process. 

Svenska lantbrukare får mellan 20 och 30 procent bättre betalt för sina skinn än minkbönder i andra länder och exporterade för miljardbelopp förra året. Det beror på att vi har världens bästa djurskydd, och därmed får de bästa produkterna. Just nu växer svensk minknäring och skapar såväl tillväxt som arbeten åt unga på den svenska landsbygden.  

Att i det läget, som Camilla Bergvall föreslår, utlokalisera produktionen till länder med sämre djurskydd, vore högst oansvarigt såväl mot djuren som de svenska skattebetalarna. 

Johan Dalén

vd för svensk minknäring  

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel