Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efterfrågan på björnkött har minskat

Priserna på björnkött har minskat med nästan två tredjedelar under de sista fem åren. Marknaden är mättad och det mesta av köttet från årets björnjakt behålls av jägarna själva.

Årets björnjakt, där Gävleborgs jägare fått en jaktkvot på 50 björnar, börjar lida mot sitt slut. Den hittills största björnen som fällts var en hane på 288 kilo som fälldes söder om Annefors i Bollnäs kommun och den minsta, en liten hane på 25 kilo, sköts utanför Stocksbo i Ljusdals kommun.

I snitt ligger vikten på de björnar som skjutits i år mellan 125 och 150 kilo och normalt går 50 procent av björnen totala vikt att använda. Det gör omkring 70 kilo kött per björn och grovt räknat 3,5 ton björnkött som ska tas tillvara bara i Gävleborg. Men någon större avsättning för köttet finns inte.

- De flesta gör korv av hela björnen och delar upp den sinsemellan inom jaktlaget, säger Kalle Johansson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Gävleborg.

I dag får en jägare bara omkring 35 kronor kilot för björnkött, bara en tredjedel jämfört med för några år sedan.

- För 4-5 år sedan fick du runt 100 kronor kilot, säger Kalle Johansson.

Det enda slakteriet i Gävleborg med en vilthanteringsanläggning som får ta emot kött från björn och vildsvin är Delsbo slakteri. Även där kan man bekräfta en nedgång.

- Hittills i år har vi bara fått in två björnar, konstaterar Lasse Svensson. Och de slaktade vi åt jägarna själva, vi lutade sälja vidare redan i fjol.

Men alla har inte märkt av den minskade efterfrågan. Vildmarksgalleriet i Mo, utanför Ockelbo, började sälja sina björnmackor redan 1998 och säljer fortfarande bra.

- Våra björnmackor (á 55 kronor styck) säljer fortfarande lika bra., tror Hag Hans Engstedt som driver Vildmarksgalleriet. Turister som kommer längre söderifrån föredrar fortfarande björnmackor framför de med bäverkött eller älghjärta på.