Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter vändningen om privat hemtjänst: "Jag tycker det är fulspel rent ut sagt"

Det blir ingen privat hemtjänst i Söderhamns kommun. Trots att det såg ut att bli ett ja till att införa ett nytt system så slutade det hela med att en majoritet av ledamöterna gick på Vänsterpartiets förslag att säga nej.

Under kommunstyrelsens senaste möte sa man ja till att införa privata alternativ inom hemtjänsten, men med villkoret att det skulle vara upp till omvårdnadsnämnden att bestämma hur det ska se ut. Viktor Wärnick (M) var inte nöjd med det beskedet, utan föreslog i stället att valfriheten ska vara i gång redan den 1 januari nästa år.

Läs mer: Kommentar: Äntligen ett "du kan aldrig gissa vad som hände sen"

På måndagen togs ärendet upp i fullmäktige. Trots att det såg ut att bli ett ja i någon form slutade det med ett nej. Tre förslag ställdes mot varandra:

1. Låta omvårdnadsnämnden själva sköta införandet, vilket kommunstyrelsen ville.

2. Införa valfrihet redan nästa år efter ett förslag från Moderaterna.

3. Säga nej till LOV helt och hållet vilket Vänsterpartiet tyckte.

Läs mer: Ledare: SD-skolk i kommunfullmäktige gör att söderhamnare inte får "LOV" att välja fritt

Birgitta Hübinette (SPI) lämnade sammanträdet innan det var avslutat. Eftersom man inte får ta in en ersättare under ett pågående sammanträde gjorde det att omröstningen slutade med 24 röster mot 24, där kommunfullmäktiges ordförande John Staffas (S) har utslagsrösten. Då valde S, MP och V att tillsammans rösta nej.

– S hade ett ungefärligt ja, men sen bytte de fot och det berodde på att en ledamot hade lämnat salen. Man ajournerade mötet och kom fram till den här nya taktiken. Jag tycker att det är fulspel rent ut sagt, säger Viktor Wärnick och fortsätter:

– Jag förutsätter att samma 25 personer som sa ja till motionen i maj också hade sagt ja i går. Hade man spelat rent hade det vunnit. Det är inte så att man går från ett ja till ett blankt nej om det inte är så att man såg sin chans.

Men Viktor Wärnick tror inte att frågan är avgjord än.

Läs mer: Kommunfullmäktige säger nej till valfrihet inom hemtjänsten i Söderhamn

– Det är en avstannad process nu som vi måste väcka liv i igen. Det enda som har skett är att söderhamnarna har snuvats på valfriheten under en tid.

Sven-Erik Lindestam (S) håller inte med om att det skulle ha rört sig om något fulspel från deras sida.

– Nej, verkligen inte. Vi sträckte ut en hand när vi la ett förslag om att införa LOV, men vi ville låta proffsen bestämma planen. Men Moderaterna vidhöll ett detaljerat beslut som omvårdnadsnämnden visade inte var möjligt. När då en av ledamöterna valde att lämna så var det bättre att säga nej eftersom det inte fanns möjlighet att få igenom vårt eget förslag.

Läs en repris av rapporteringen från kommunfullmäktige här

Hur de kommer att resonera om frågan tas upp igen vet han inte. Men huvudsaken är enligt Sven-Erik Lindestam att det i sådana fall är ett förslag som inte är lika strikt och som inte innehåller en tidsram som nämnden anser att man inte kan hålla.

– Det får vi ta ställning till då. Jag skulle gärna se att vi gör ett försök i hemtjänsten med personalkooperativ eller liknande, men om det bygger på en rimlig horisont.

Tidningen har sökt Birgitta Hübinette.