Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter skottet börjar jobbet

Bara en halvtimme in på årets jakt så fälldes en älgko utanför Silja. Men skottet är bara början. Direkt därpå börjar det riktiga slitgörat.

Klockan var knappt halv åtta på måndagsmorgonen när älgkon kom gående genom den täta skogen och ut på hygget framför Tore Blomqvist från Njutånger.

När den väl ligger där på marken måste den snabbt tas om hand. Tore Blomqvist är en erfaren jägare och har jagat på de här markerna sedan 1976. På ett par minuter är älgens buk- och bröstorgan urtagna och den stora kroppen börjar kylas av.

Åke Norling har varit jaktledare här sedan 1965, då han tog över uppdraget från sin far. Han står i dörröppningen till slakthuset på sin gård. På frågan om vad tjusningen är med det här ganska krångliga fritidsintresset, förstår man av svaret att det är mer en livsstil.

– Vissa brukar säga att året räknas delas upp i före och efter älgjakten, och så är det för mig också.

Medlemmarna i jaktlaget känner varandra väl. Många har jagat ihop här i decennier och flera är släkt med varandra. Enligt Tage Rosenqvist är det viktigt att man kan lita på varandra i jaktsammanhang.

– Vi hanterar ju faktiskt vapen när vi är ute, så man måste veta vad man gör. Men det är även en social grej. Man vill veta att det är vettigt folk man har att göra med.