Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter skandalerna – nu lämnar han Miljöpartiet: "De representerar inte mig längre"

De många skandalerna för Miljöpartiet blev droppen. Nu lämnar Manne Vallström, 22, sina politiska uppdrag i Ljusdal och säger upp medlemskapet. – Det har varit konstigt att vara miljöpartist och samtidigt vara så otroligt missnöjd, säger han.

"Vi går helt enkelt inte i samma riktning längre." Så avslutar den före detta miljöpartisten Manne Vallström sitt långa inlägg på facebook där han gör upp med partiet som han varit medlem i sedan början av 2014.

De senaste veckornas skandaler har blivit för mycket för miljöpartisten som länge har vacklat i sin partipolitiska övertygelse.

Läs också: Joakim Larsson (MP) från Tallåsen är valberedningens ordförande:

– Rent politiskt har man vikt sig otroligt mycket i migrationsfrågan och sen efter den här affären med Vattenfall. De hade en kolbit i valrörelsen, nu vänder de helt. Man har gått emot allt man lovat. Sedan alla skandaler, då kände jag att det var droppen, säger Manne Vallström.

Han nämner Mehmet Kaplan umgänge med extremister, Yasri Khans ovilja att ta kvinnor i hand och Magnus Johanssons försök att påverka media som sådant som han själv anser är förkastligt, och saker som partiet förtjänar kritik för. Men från miljöpartistiskt håll upplever han att självkritiken har lyst med sin frånvaro.

Läs också: Reaktioner från Miljöpartiet i Hälsingland

– Den enda jag sett partiet ta avstånd ifrån är Magnus Johansson. Men man skulle ha tagit avstånd från Kaplan direkt. Hade det hänt i andra partier hade vi skrikit efter deras avgång. Men nu saknar man helt perspektivet att rannsaka och klandra sig själv, säger Manne Vallström.

Han tycker det var bra att språkrören ställde sina platser till förfogande, men befarar att inget kommer att förändras.

– Jag tror de blir omvalda. Men jag hoppas att någon ersätter Åsa Romson, hon saknar förtroende. Hon är jätteduktig, men hon funkar inte medialt, så hon kan inte vara språkrör, säger Manne Vallström.

Läs också: Romson och Fridolins besked liknar mest en inbjudan till samtalsterapi

Förutom medlemskapet lämnar Manne Vallström även sina platser i myndighetsnämnden, jämställdhetsberedningen och valnämnden. Detta har emellertid en lika praktisk som ideologisk förklaring. Snart ska han flytta ifrån Ljusdal och hade därför lämnat ändå.

Han poängterar att han rent lokalpolitiskt inte har några invändningar mot det miljöpartistiska engagemanget.

– Jag kommer sakna gänget i Ljusdal, jag har aldrig någonsin känt att jag inte står bakom det som vi har i vår grupp.

Var det ett tufft beslut att lämna?

– Nej, jag har tänkt tanken länge. Sen när skandalerna kom kändes det som ett lättare beslut. Det har varit konstigt att vara miljöpartist och samtidigt vara så otroligt missnöjd, säger Manne Vallström.