Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter skadan mot Wales: Andreas Isaksson gav lugnande besked inför EM

Genrepet mot Wales gav flera positiva besked – men också ett tråkigt som kan komma att dominera förhandssnacket inför EM-premiären.
Hur illa är det med Andreas Isakssons rygg? Veteranen klev av i halvtid i 3–0-segern.
– Det börjar redan släppa, det känns bra, säger målvakten lugnt till TV4.

Det var inte så här han ville ta farväl i sin 130:e och sista landskamp på svensk mark. Isaksson, 35, lämnar landslaget efter EM-slutspelet i Frankrike.

Direkt efter Emil Forsbergs 1–0 i 40:e minuten tog sig Isaksson för ryggslutet och gjorde den svenska bänken uppmärksammad på att han hade ont.

Isaksson meddelade målvaktstränaren Lasse Eriksson att han ville byta direkt, men Robin Olsen var inte uppvärmd. Bytet kom i stället i halvtid och frågan är nu hur illa det är med Isaksson, som från och till under sin karriär haft problem med ryggen.

Förbundskapten Erik Hamrén trodde att det var höften som gjorde ont, men Isaksson bekräftade att det var just ryggen som spökade – och tonade direkt ner farhågorna.

– Jag kände av lite i ryggen och det strålade ner i benet. Jag gjorde inget speciellt, utan det kom när jag joggade. Men det börjar redan släppa, det känns bra. Jag är inte orolig, om det hade varit en tävlingsmatch hade jag kört vidare, säger han till TV4.

Om hans medverkan i EM-premiären mot Irland på Stade de France den 13 juni är i fara återstår att se, men bara farhågorna i sig är det minsta både han och förbundskaptenen Erik Hamrén vill ha med sig till basen i Pornichet, dit landslaget reser på onsdag.

Robin Olsen, som nu gjorde sin blott fjärde landskamp, har aldrig spelat en tävlingslandskamp, än mindre deltagit i ett mästerskap.

När Olsen blev liggande efter en duell med inhopparen Gareth Bale såg landslaget ut att stå inför en påtaglig målvaktskris, men efter lite behandling var Olsen på benen igen.

Träningslandskamper är som de är och kallas just för träningslandskamper av en anledning. Wales förbundskapten Chris Coleman verkade ta mest lätt på den på Friends.

Det var knappast den tilltänka EM-elvan i premiären mot Slovakien den 11 juni han matchade.På bänken satt bland andra Real Madrids Gareth Bale och Liverpools Joe Allen.

Den svenska inställningen till det gemensamma genrepet var desto seriösare. Räkna med att Hamrén matchar i stort sett samma manskap mot Irland.

Han fick också positiva svar på många frågor.

+ Martin Olsson visade under den första halvleken att han är kvitt ljumskskadan och Ludwig Augustinsson är, om så krävs, en ersättare som är redo för uppgiften. Den unge vänsterbacken fick nyttiga 45 minuter.

+ Erik Johansson kom på mellanhand vid ett tillfälle och halkade oturligt vid ett annat, men i övrigt visade han att Hamrén får ett svårt val när han ska välja vem som spelar bredvid Andreas Granqvist i mittförsvaret.

+ Oscar Lewicki tystade förmodligen en och annan tvivlare under den timma han fick spela innan Albin Ekdal gjorde en efterlängtad blågul återkomst.

Hamrén ville se en solid insats och det fick han. Dessutom en rörlig offensiv. Flera gånger hittade Sverige in bakom Wales backlinje.

Martin Olsson var nära att stöta in bollen redan efter en halv minut och Marcus Berg serverades ett fritt läge av Emil Forsberg.Men ledningsmålet kom på en rapp kontring. Zlatan Ibrahimovic drev upp bollen.

Sebastian Larsson fanns till höger men Ibrahimovic väntade in Forsberg som kom i full fart, fick kontroll på bollen och sköt lågt i steget, till höger om Wayne Hennesey.En knapp kvart in i andra halvlek stötte Mikael Lustig in 2–0 från nära håll.Ibrahimovic klev av för Emir Kujovic och Forsberg för Durmaz.

Med en kvart kvar fick John Guidetti värdefulla minuter när han bytte med Berg.Ännu bättre: Med tre minuter kvar prickade han in 3–0 och sitt första landslagsmål

– Det betydde otroligt mycket. Det har varit en lång väntan på det där första målet. Äntligen fick jag det. Det har gått ut att "Mackan" (Berg) är före mig, då är mitt jobb att göra det så svårt som möjligt för Erik att ta ut laget, säger han till TV4.

– Det är skoj att John får göra ett viktigt mål. Det har han funderat mycket på, säger Hamrén. Mittfältsveteranen Kim Källström, 33, var tydligt nöjd efter matchen.

– Ett väldigt bra genrep. En fantastiskt bra försvarsinsats. Det kändes väldigt bra... eller lagom bra. Vi har lite att jobba vidare på. Slarvar i passningsspelet i början. Men vi släpper egentligen inte till någonting samtidigt som vi gör tre mål, säger han till TV4. (TT)