Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter Sälen: Press på regeringen om mer pengar till Försvarsmakten

När snöröken lagt sig längs vägarna från Högfjällshotellet i Sälen så finns det ett tydligt efterspel för den grå politiska vardagen på Helgeandsholmen att hantera. Mer pengar till försvaret här och nu, annars faller försvarsöverenskommelsen i vår.

Spelplanen är enkel att beskriva. De tre allianspartier som är med i uppgörelsen vill ta ansvar i enlighet med överenskommelsens anda, att förändringar i omvärlden behöver leda till åtgärder. På den andra sidan finns en regering som bara i sig själv har tvingats till många svåra kompromisser och som helst undviker fler interna konflikter så länge man kan.

Samtidigt borde Regeringen ha kunnat förutse att kraven skulle komma. Löfven kunde ha desarmerat situationen redan i december. Hade man då gått ut och sammankallat överenskommelsens partier; Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet till överläggningar hade man gripit initiativet.

Läs mer: En strategi utan prioritering eller pengar är inte handlingskraft

Nu tvingas istället försvarsminister Peter Hultqvist (S) illa fäkta med hårda ord för att försöka hålla frågorna borta från sig och skruva ned förväntan. Även om Hultqvist inte vill ge sig in i sifferbingo så förstår få situationen bättre än försvarsministern.

Försvarsöverenskommelsen 2015 var underfinansierad redan från början, särskilt i förhållande till försvarsberedningens beställning. Därtill har kostnadsökningar ätit upp miljardbelopp. Uppskattningar talar om ett gap mellan beställd förmåga och verkligheten på 30 miljarder kronor fram till 2020.

Även om ÖB Micael Bydén både klokt och lojalt undviker att prata siffror så säger han att han "välkomnar debatten".

Och efter att man löst kostnadsökningarna så finns det i Försvarsmaktens byrålådor planering för det som fick strykas på foten efter överenskommelsen 2015, då man bara fick halva det då önskade tillskottet.

Läs mer: Här är 26 ryska förfalskningar som spridits i Sverige

Och det regeringen gjort i Sälen är att man trots allt, i praktiken, bundit fast sig vid att skjuta till pengar genom att statsminister Stefan Löfven (S) betonat vad statens viktigaste uppgift är och Hultqvist i sitt tal understrukit:

"Det statsminister Stefan Löfven sa igår om att arbeta konstruktivt och lägga partiperspektivet åt sidan är klokt allvar. Vi som agerar i de här frågorna bör prioritera vad som är bäst för Sverige."

Att inte skjuta till pengar i orostid kan inte sägas vara att arbeta konstruktivt. Ska man agera med klokt allvar så behöver Försvarsmakten mer pengar och den breda uppgörelsen hålla. Det krävs två för en tango.

Annars skadas regeringsdugligheten och det kommer inte statsminister Stefan Löfven (S) tillåta eftersom det ytterst handlar om socialdemokratins statsbärande roll. Det är därför som finansdepartementets budgetavdelning, vänsterdelen i partiet och Miljöpartiet kommer att övertygas inom ett par månader.

Läs mer: Försvarsviljan är god och stödet för Nato är starkt

Patrik Oksanen är politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning och ledarskribent i MittMedia med inriktning på försvar- och säkerhetspolitik. Oksanen befinner sig på plats på Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen som avslutas under tisdagen.

Intresserad av Säkerhetspolitik och Informationskrig? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar