Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter Paris: Så kommer terrorattackerna att påverka oss alla

I helgen gick världen i färgerna blått, vitt och rött. Byggnader i Shanghai, London, Berlin och Stockholm bytte skrud. Sympati och sorg finns sociala medier såväl utanför franska ambassader på alla kontinenter. När terrorn drabbade Paris för andra gången i år så berör det oss alla.

Läs mer: I natt är vi alla fransmän

Nu var det inte längre enstaka eller mindre grupper av radikaliserade personer som slog till mot något riskmål. Istället kom döden, med militär precision, till vardagliga platser där människor möts för att umgås; en bar, restauranger, en konsertlokal och en fotbollsmatch. I hjärtat av Europa, i en stad vi alla har en relation till. Bakom attacken ligger terrorsekten Islamiska Staten, en rörelse som vilar på extrem våldsbejakande salafism.

Fredagens terrordåd i Paris gjordes av några som vill att vi ska känna fruktan och osäkerhet. Vi ska injagas i skräck och kasta misstänksamma blickar mot vår nästa. Attacken syftar också till att öka motsättningarna i Europa mitt under en flyktingkris som prövar sammanhållning och solidaritet. På den ena sidan finns en växande och allt mer självsäker extremhöger, på den andra radikaliserande muslimska extremister som inte har något annat att tro på än våld och kriminalitet i utanförskapsområdenas hopplöshet.

Konflikten handlar inte om religion, utan om värderingar. Värderingar mellan oss, oavsett religion, som tror på den liberala demokratin, rättsstaten och människovärdet och de som vill ersätta det med ett auktoritärt och exkluderande styre som bygger på fruktan.

Läs mer: Mitt Paris har allt som terroristerna vill förgöra

“Rädsla är vägen till den mörka sidan. Rädsla leder till ilska. Ilska leder till hat. Hat leder till lidande.”

Orden tillhör Yoda i Stjärnornas Krig men passar in på Europa 2015. Uppgifterna om att en av terroristerna hade ett syriskt pass som ska ha använts för att ta sig till Europa så sent som oktober i år är en detalj som sprider rädsla. Och splittring. Och polarisering. Men det kan lika gärna vara ett falskt pass som ska spela på våra känslor.

Frankrikes president François Hollande har kallat terrordådet för angrepp och krig. I skrivande stund är det oklart om Frankrike avser att aktivera Natos artikel 5 eller EU:s solidaritetsklausul, men att Frankrike kommer att slå tillbaka mot IS i Syrien och Irak står bortom all tvivel.

Redan före terrordådet var Frankrikes enda hangarfartyg på väg mot Mellanöstern. Det kommer att användas i bombningar och för att visa ytterligare handlingskraft kommer Hollande att skicka in franska specialstyrkor. Förhoppningsvis slår man även mot IS ekonomi, för att rycka undan basen. IS lever på en blandning av oljesmuggling (inbringar 50 miljoner dollar per månad), svart marknad för stulna reliker, cigarettsmuggling med mera.

Men att Frankrike går in på marken är tveksamt, riskerna för förluster är för stora och någon plan för hur det ska avslutas finns inte. Syrien är en krutdurk, där diktatorn Assad har minst 2000 iranska revolutionsgardister och ryska trupper till sitt stöd.

Väst bidrar till kurder och andra rebellgrupper och Sverige utbildar Peshmergatrupper. Amerikanska specialtrupper finns också på marken. Syrien är verkligen vår tids Spanska inbördeskrig, en farlig mix av länder, extremism och intressen. Priset för rysk medverkan till lösning kan bli att mördaren Assad går fri och slopade sanktioner för annekteringen av Krim. Det är maktpolitik på hög nivå.

I terrorkriget har Frankrike länge varit i stormens öga. Och som terrorexperten Magnus Ranstorp påpekar på twitter så avvärjer Frankrike nya terrorplaner varje vecka. Omkring 1500 fransmän har tidigare rest till Syrien. 29-årige Ismaël Omar Mostefaï, den första terroristen som namngetts, passar väl i mönstret. Fransk medborgare som varit i Syrien och är känd av säkerhetspolisen. Sverige har minst 300 Syrienresenärer, dessa utgör en säkerhetsrisk och resorna håller på att kriminaliseras. I Norge är till exempel allt samröre med terrororganisationer brottsligt i sig, Sverige lär följa efter.

Läs mer: Så krigar svenska jihadister på Facebook

Bland konsekvenserna efter terrordådet finns risken att Frankrike kan få extremhögerns Marine Le Pen som president, framlyft av rädsla och ryska bankirer. Det skulle bli dödsstöten för EU eftersom Le Pen kommer att göra allt för att det ska ske. 13:e november 2015 kan utlösa en kedja av händelser vars slut vi bara kan ana och frukta.

Nya krav på att stänga gränser har redan kommit, både EU:s yttre gränser och nya gränskontroller mellan länder. För att inte spela extremhögern än mer i händerna kommer arbetet med att upprätthålla EU:s yttre gräns att intensifieras. Läger på andra sidan, där man kan söka asyl, kommer att upprättas. Arbetet med pågående lagstiftningar inom EU, som passagerardataregistret kommer att gå i mål och nya kommer att komma.

Terrorn kryper in under vårt skinn, men vi lever i världshistoriens bästa samhälle. Demokratier är förvisso långsamma men ändå överlägsna i styrka, så låt oss visa det nu. För som historikern Anne Applebaum skriver: “Det finns inget val. Om Europa blir dysfunktionellt så kan Europa inte hjälpa någon annan heller”.

Vi måste helt enkelt vinna, för Paris och för världen.

Läs mer: Låt de flyende muslimerna slippa fanatismen