Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter nedtrappningen – nu leder Erik Wästman skytteligan: "Fotbollen är inte prio ett längre"

Artikel 2 av 4
Skytteligaledare i hälsingefotbollen
Visa alla artiklar

Veteranen Erik Wästman avslutade sin divison 3-karriär i höstas. Nu lägger han det mesta av sin tid på familjen och spelar mest för att det är kul – men leder ändå skytteligan. – Man har omvärderat allting, säger han.

Efter att ha hjälpt Rengsjö SK att klara sig kvar i division 3, berättade Erik Wästman att han skulle ta ett steg tillbaka och gå ner och spela i division 6 med andralaget nästkommande säsong.

– Jag gjorde klart tidigt att jag är med det jag kan och tränar när jag kan, säger han när Sporten träffar honom i föräldrahemmet i Rengsjö.

Den största skillnaden mellan de två divisionerna, menar Wästman, är tempot.

– Tiden man har med bollen, allt går långsammare. Det är den absolut största skillnaden. Sen är det skillnad rent organisatoriskt. Det finns många individuellt skickliga spelare, men hur man organiserar sig är olika, säger han och tillägger:

– Det är en alldeles lagom nivå.

Erik Wästman är inne på sin 19:e säsong i Rengsjös färger. Han gjorde en sejour i Bollnäs under pojk- och juniorallsvenskan, men annars har han varit Rengsjö trogen.

Rengsjö SK/VIF, som division 6-laget heter, är något starkare i år jämfört med tidigare år. När a-laget tre dagar före seriepremiären meddelade att man drog sig ur division 3 fylldes andralaget på med fler spelare.

TV: Hör Erik berätta om säsongens snyggaste mål

– De hade för lite underlag för att kunna ha kvar ett lag i trean, när vi var många som gjorde klart att vi bara spelar i sexan den här säsongen. Det är jättetråkigt för föreningen, säger Erik Wästman, som inte känner något direkt ansvar för att det blev som det blev.

– Visst hade vi kunnat ställa upp, men det blir jobbigt om man ska behöva ringa ihop folk till varje match för att man inte får ihop ett lag. Nu är vi där vi är. Det blir en omstart för föreningen.

Läs även: Fotbollens toppar och floppar

Vårsäsongen är nu avklarad. Rengsjö inledde med förlust borta mot Högs SK, men har sedan varit obesegrat resten av våren. Erik Wästmans facit ser ännu lite bättre ut.

– Jag var inte med första matchen, så jag är obesegrad, säger han och har en tanke om varför det gått så bra för laget.

– Vi är bättre än sexan med det här laget. Det krävs att motståndarna är bra för att de ska slå oss i år. Jag tror inte så många lag kommer ta poäng på oss hemma i alla fall. Vi har en stor plan med mycket yta.

Wästman slutade på sex mål förra säsongen. Nu leder han skytteligan i division 6 med 13 mål gjorda. Eller?

– Det här är viktigt, det är ett mål för lite. Förbundet gjorde fel. Jag gjorde två mål under en match, men det står bara ett. Jag har sagt till tränaren Anders (Olsson) att han måste fixa det där, säger Wästman – och det verkar vara lite prestige i att få målstatistiken korrekt.

Läs även: Oavgjort för Rengsjö i kvalet

– Crippe (Christian Törnros) är en mycket god vän, han ligger ett mål efter mig, men egentligen är det två. När man nu har chansen att vinna skytteligan så vore det ju kul, säger han och skrattar.

Fotbollen har uppehåll ett par veckor till. Wästman, som har långsemester tack vare sparade föräldradagar, erkänner att det är lite svårare att hålla i träningen.

– Det är svårt nu när det är division 6. Men jag tränar på rätt bra ändå. Fast det är klart att jag hellre ligger på stranden än springer en mil, säger han.

TV: Wästman om säsongens roligaste minne

Vill han hjälp att röra på sig behöver han inte leta länge. Sönerna Melker, 4, och Helmer, 2, ser gärna till att hålla pappa i rörelse.

– De är väldigt rörliga. Det är de som styr dagarna nu. Vi älskar stranden så det är där vi håller till mest, säger Wästman.

Läs även: Wästman spelade huvudrollen i Svartvik

Familjen var en stor anledning till att Erik Wästman valde att trappa ner fotbollen efter förra säsongen.

– Min fru Anna har fått offra mycket. När hon kom hem från jobbet var jag antingen på träning eller så jobbade jag. Varje lördag var det match och var det bortamatch tog det hela dagen. Så hon har fått dra ett väldigt tungt lass, säger han.

– Fotbollen är inte prio ett längre. Man har omvärderat allting, fotbollen kommer i andra hand och familjen i första.

Hur länge han kommer fortsätta spela vet han inte. Det är nästan lagets prestation som får styra.

– Jag vill vara på den här nivån. Går vi upp i femman kommer jag nog fortsätta ett år till, men bli det fyran så kanske man måste trappa upp träningen igen. Det tror jag inte jag är beredd på, att göra samma resa som för 18 år sen.

Men det kan kanske vara ett bra sätt att knyta ihop säcken?

– Absolut. Men det krävs inte lika mycket på den här nivån. Det är bara roligt. Det är väl därför man spelar fotboll, vilken nivå det än är. För att ha roligt och det har vi nu.

LÄS MER: Skyttekungen som håller för trycket – men är inte nöjd än: "Jag borde ha gjort fler mål"

LÄS MER: "Träningsnarkomanen" Anders leder skytteligan i division fem: "De orkar inte hålla koll på mig"

LÄS MER: Han toppar skytteligan i division sju - hyllar kompisarna i fotbollslaget: "Jag har aldrig trivts så bra i ett lag som jag gör nu"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!