Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter nedläggningen av äldreboendet Björkbacka – nytt vandrarhem i Järvsö

Lokalerna som äldreboendet Björkbacka huserade i får snart ett nytt liv. Lagom till sommaren slår Järvsörådet upp dörrarna till Björkbacka vandrarhem i Järvsö.

Det råder för tillfället full aktivitet i Björkbackas röda huslängor i Kyrkbyn i Järvsö. Rum möbleras, byråer målas om och ett cykelförråd håller på att byggas.

I slutet av maj öppnas här ett vandrarhem i Järvsörådets regi. En boendeform som har efterfrågats i byn, förklarar rådets verksamhetsutvecklare Jakob Silén.

– Det finns brist på billigt och enkelt boende i Järvsö. Tanken är att detta ska bli ett komplement till allt annat som finns. Turistbyrån får ofta förfrågningar om den här typen av boende, säger han.

Läs också: Björkbacka stängs efter budgetbeslut

Fram till i höstas var det ett äldreboende i lokalerna, men i april förra året kom beslutet att vård- och omsorgsboendet Björkbacka skulle stängas. Trots upprepade protester från Järvsöbygden blev omorgsnämndens sparförslag verklighet.

– Personalen på serviceboendet trivdes väldigt bra här och det var ett populärt äldreboende. De personer som vi har pratat med tycker att det är roligt att det blir en sådan här verksamhet i lokalerna, säger Jakob Silén.

Han och de två projektledarna Örjan Lodin och Lena Kavallin visar runt i de olika rummen. Möbleringen med bord, sängar, tavlor, soffor och mattor har börjat ta form, men flera rum står fortfarande tomma. Järvsörådet är nu på jakt efter möbler, berättar Jakob Silén.

Läs också: Pensionärer kräver Björkbacka kvar

– Hela Järvsö jobbar med återbruk på olika sätt och just i fallet med möbler så håller oftast äldre möbler bättre kvalitet än vad nya gör. Vi försöker tänka miljövänligt och jobbar mycket med återbruk, därför är vi intresserade av möbler till vandrarhemmet. Sängarna däremot är nya, säger han.

Den 27 maj slår Björkbacka vandrarhem upp dörrarna. Det är samma dag som Järvsö bergscykelpark öppnar för säsongen. Just cykelgäster är en av målgrupperna som Björkbacka vandrarhem vänder sig till.

– Vi bygger ett cykelförråd där gästerna kan fixa och tvätta sina cyklar. Eftersom Björkbacka ligger så centralt i byn är det på lagom avstånd till cykelparken, säger Örjan Lodin och tillägger med ett skratt:

– Det är uppförsbacke på ditvägen, men när de ska tillbaka är det bara att rulla med cykeln.