Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter neddragningarna – Los enda biblioteksanställda säger upp sig

Biblioteksneddragningarna i Los som bland annat betyder att inga vikarier kommer sättas in vid semester eller sjukdom blev för mycket för byns enda biblioteksanställde. Nu har hon sagt upp sig.
– Jag accepterar inte att det ska vara stängt om jag är borta, säger Eli Hynne.

Annons

Besparingarna på biblioteksverksamheten verkställdes i början av 2015. Men det är först nu vid årsskiftet som konsekvenserna blir kännbara i Los. De ordinarie öppettiderna är förvisso oförändrade men biblioteket kommer att vara stängt under sommarsemestern, och när byns biblioteksassistent Eli Hynne är borta kommer ingen vikarie att sättas in.

Läs mer: Vikariestopp drabbar biblioteket i Los

Det, samt att tjänsten dras ner från 30 till 25 timmar i veckan, blev för mycket för Eli Hynne som nu har sagt upp sig. Ett tungt beslut som hon fattade före jul. Hon slutar i slutet av mars.

– Jag vill inte jobba under de förhållanden som är beslutade, säger hon.

Eli Hynne har jobbat på biblioteket sedan 1986, först som vikarie och som fast anställd sedan 1991. Under åren som gått har hon blivit synonym med Los bibliotek och att verksamheten hänger på om hon kan jobba eller inte, orkar hon inte med.

– Jag accepterar inte att det ska vara stängt om jag är sjuk eller har semester. Jag vill inte ha hela Los och Orsa finnmark på mina axlar, säger Eli Hynne.

Läs mer: Politikerna vänder sig mot försämrade öppettider

Hon återkommer gång på gång till att hon tycker att invånarna har rätt till samma service som alla andra i kommunen. Ingen ska behöva åka många mil för att mötas av en stängd dörr för att bibliotekets enda anställda är sjuk eller borta. De beslutade neddragningarna om vikariestopp ger fel budskap till invånarna, tycker Eli Hynne.

– Det skickar signaler om att Losinvånarna inte är lika viktiga, säger hon.

Läs mer: Stora besparingar väntar när biblioteken ska spara en miljon

Detta tillbakavisas av kommunens bibliotekschef Birgitta Sandqvist-Andersson som däremot menar att alla måste vara med och betala för besparingarna.

– Alla kommundelar får vara med och betala det här. Vi har försökt att göra det så rättvist som möjligt, säger bibliotekschefen som påpekar att beslutet att spara pengar kommer ifrån politikerna.

Läs mer: Öppettider halverade efter besparingar

Vad gäller försämringarna i Los säger hon att åtgärderna inte är unika.

– Det är vanligt förekommande i vårt län att man stänger filialer på sommaren, säger Birgitta Sandqvist-Andersson.

Gäller det även vid sjukdom?

– Det beror på vad man har för personaltillgång. Öppettiderna hänger ihop med personalen och om den minskar, minskar öppettiderna. Det här är inget vi gör med glatt hjärta.

Hon vill inte kommentera Eli Hynnes beslut att sluta, men säger att hon att hon uppskattar jobbet som biblioteksassistenten gjort. Processen att hitta hennes ersättare har satt i gång.

– Först kommer vi att annonsera tjänsten internt och sen får vi se vem som nappar. Det kanske finns någon i byn, vi får se vad som händer, säger Birgitta Sandqvist-Andersson.

På onsdag ska det hållas ett krismöte i Los med anledning av den uppstådda situationen.

Opinion: Debatten om Los bibliotek har rasat på insändarsidan. Los bygderåd skriver att de inte "accepterar" försämringar och bibliotekschefen har svarat med att "Los är inte hårdare drabbat än övriga delar av kommunen".

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App store

Android: Play butik