Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter nazistattacken i Stockholm – Hudikkvinnor tar till orda: "Det är som en smäll på käften"

Hashtaggen #inteerkvinna syns överallt i sociala medier och är en reaktion mot de nazistiska flygblad som delades ut i Stockholm under fredagen. En person som vi hittar bakom #inteerkvinna är Kristina Wicksell från Hudiksvall. Hör även Marwa Karim läsa upp en bit näthat som hon utstår varje dag.

Annons

Maskerade män en fredag på Stockholms Central. Flygblad som uppmanar till våld mot ensamkommande flyktingbarn. En handling som försvaras med motiveringen "skydda våra svenska kvinnor".

Flygbladets budskap fick en kvinna som ständigt utsätts för rasism att starta hashtaggen #inteerkvinna. En uppmaning till de "svenska kvinnorna" att ta avstånd från nazisterna.

Läs också: Skyldig? Nej, men jag tittade ju bara på

Hashtaggen uppmärksammades av Kristina Wicksell från Hudiksvall och ett antal andra kvinnor. Tillsammans laddade de upp bilder och skapade texter som tydligt tog avstånd från nazisternas flygblad. I sina texter förklarar de att ingen rädsla för människor skapas utifrån etnicitet, inga nazister ska få skydda dem. Det är nazisterna själva som bidrar till rädslan. 

– Huvudproblemet är inte att de pratar om mig eller att det är svenska kvinnor de vill skydda, huvudproblemet är våldet de använder, säger Kristina Wicksell. 

Kristina Wicksell vill inte ha medias uppmärksamhet, hon vill att uppmärksamheten riktas rätt. Att de som drabbas av rasismen varje dag ska få komma till tals.  

Läs även: Christine Bylund kämpar för människovärdet  

Precis som Kristina Wicksell kommer Marwa Karim från Hudiksvall. Hon har under hela sin uppväxt utsatts för rasism och de senaste dagarna har hatet och rasismen mot henne eskalerat. 

– Nazisterna säger att de försöker skydda alla kvinnor, alla vita kvinnor. Men nu när de vita kvinnorna ställer sig upp och berättar att dem inte är deras kvinnor så tycker jag att det är ett jättebra budskap och en bra kampanj. Det är nästan som en smäll på käften, säger Marwa Karim. 

I en SVT-enkät svarade Marwa Karim på vad hon tyckte om att partier i Gävle ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Hon svarade att hon tycker att Sverigedemokraterna är rasister. Någonting som startade ett hatiskt och rasistiskt drev på sociala medier.

Läs också: Nu är Marwa en förebild

Själv är hon 19 år gammal och engagerad i SSU, socialdemokraternas ungdomsförbund. Hon driver en blogg och föreläser, en person som många känner till. Vilket gör henne mer exponerad för hatet.  

– Det är fruktansvärt och jag är ledsen men samtidigt så känner jag att jag måste fortsätta att kämpa, för rasism har vi alltid haft, men frågan är om vi alltid kommer att fortsätta att ha det, säger hon.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik