Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter mordet på Yazan Alosh – så blev den nya domen

Artikel 5 av 6
Mordet på Yazan Alosh
Visa alla artiklar

Hovrätten: "Det finns inga förmildrande omständigheter." Domstolen slår fast att tonåringen beväpnade sig med kniv och högg Yazan Alosh i buken.

På tisdagen meddelade hovrätten domen. Den högre domstolen ändrar inget jämfört med den tidigare domen i tingsrätten.

Domen, där en 18-åring fälls för mordet på Yazan Alosh, står alltså fast.

Hovrätten anser att tonåringen beväpnade sig med kniv och högg offret i buken. 18-åringen måste ha varit medveten om att den andre kunde dö, men han var likgiltig inför det, skriver hovrätten i domen.

Se rekonstruktionen: Den mordåtalade visar sin version av knivbråket

Domstolen tar fasta på rättsläkarens utlåtande om att kniven måste ha trängt in i offret med full kraft, och vittnesuppgifter om att 18-åringen höll i kniven och högg offret i buken.

Hovrätten skriver i domen att det inte finns några förmildrande omständigheter som gör att brottet kan bedömas som mindre grovt.

Hovrätten anser visserligen att straffvärdet är högre än i tingsrätten, nämligen sluten ungdomsvård i tre år och en månad. Men efter att ha tagit hänsyn till den tid 18-åringen varit omhändertagen, landar hovrätten ändå på sluten ungdomsvård i två år och sex månader, precis som i den förra domen.

Läs mer: Så resonerade tingsrätten om tonåringens straff

Den andra 18-åringen, som tvättade kniven och grävde ner den efteråt, fälldes i Hudiksvalls tingsrätt för skyddande av brottsling. Han dömdes till skyddstillsyn, det vill säga övervakning. Domen mot honom står också fast.

Två rättegångar har nu hållits om knivdådet då 18-årige Yazan Alosh dödades i samband med ett ungdomsbråk i Söderhamn den 19 september 2015.

Läs intervjun med familjen: Sorgen efter Yazan är fortfarande stor

Under fem dagars huvudförhandling i Hovrätten för nedre Norrland togs samma delar upp som i tingsrätten, och de inspelade förhören spelades upp.

Åklagaren hade överklagat till hovrätten och ville se ett längre straff än 2,5 års sluten ungdomsvård.

Han ansåg också att 18-åringen skulle fällas både för mordet på Yazan Alosh och för den grova misshandeln av Yazans kompis, som knivskadades vid samma bråk. I tingsrätten fälldes tonåringen för mordet, men friades från åtalet om grov misshandel.

Hovrätten friar också 18-åringen på den punkten. Det är inte bevisat i vilket skede den unge mannen skadades, och inte heller om det var mordkniven som användes mot honom.

18-åringen, som var 17 år då brottet begicks, hade överklagat i hopp om att hovrätten skulle fria honom. Han har hela tiden nekat till brott och sagt att Yazan Alosh tog kniven från honom, att det blev en kamp om den, och att Yazan då föll och fick kniven i sig.

Se filmklippet där journalisterna på Helahälsingland.se berättar om vilka som överklagade till hovrätten.

Hovrättens dom kan överklagas till Högsta domstolen inom fyra veckor, men det är mycket svårt att få prövningstillstånd där.

Se intervjun med ungdomspolisen: Tragiskt när så unga är inblandade