Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter misstänkta jakthärvan – två personer kan få tillbaka sina vapen

 
Vargjaktshärvan
Visa alla artiklar

I samband med att en misstänkt jakthärva i Ljusdals kommun uppdagades beslagtogs flera vapen. Nu har åklagaren hävt beslagen – och beroende på hur polisen bedömer licensfrågan kan två personer nu komma att få tillbaka sina vapen.

Läs mer: Utredning av vargjaktshärva drar ut på tiden: "Det är mycket jobb kvar"

Det var i början av april som det stora tillslaget skedde.

Över 30 poliser slog till mot fyra män från Ovanåkers och Ljusdals kommun. En omfattande utredning gällande misstänkt jaktbrott inleddes, och husrannsakan genomfördes hos personerna.

Mobila enheter och datorer beslagtogs, liksom flera vapen.

Nu kan två av de totalt sex misstänkta få tillbaka sina vapen, enligt åklagare Åse Schoultz.

– Fram tills nu har vapnen varit i beslag i förundersökningen. Men eftersom vapnen i sig inte är illegala så häver jag dom, för detta handlar inte om vapenbrott, säger Åse Schoultz.

Men eftersom brottsmisstankarna mot männen fortfarande kvarstår så kommer de inte att få tillbaka sina vapen direkt. Först är det upp till polisen att pröva frågan om männens vapenlicens, berättar Åse Schoultz. Om bedömningen görs att vapnen inte kan missbrukas, och de får behålla sina licenser, kan de få tillbaka dem.

– Men nu blir det alltså ett vapenärende hos polisen, som först tittar på själva vapenlicenserna, förklarar åklagaren.

Läs mer: Man misstänkt för illegal vargjakt släpps: "Misstankarna har stärkts"

Samtliga personer är fortfarande misstänkta för grovt jaktbrott, berättar Åse Schoultz. I mitten av september ska hon träffa en utredare i ärendet. Det är en mycket omfattande utredning, och förundersökningen är redan uppe i tusentals sidor.

Hur har misstankarna mot männen förändrats sedan första tillslaget i april?

– Det kan jag inte svara på just nu, säger åklagaren.

Det här har hänt:

I början av april slog ett trettiotal poliser till mot flera hälsingar, misstänkta för grovt jaktbrott.

Till en början misstänktes fyra män. De ska under februari 2017 ha bedrivit illegal vargjakt i Ljusdals kommun, enligt åklagare.

Härvan har sedan dess växt, och sammanlagt häktades sex personer under april och maj. Alla förhördes, och släpptes så småningom på fri fot. Utredningen pågår fortfarande, och samtliga är fortfarande misstänkta för brott.

Vid tillslaget i april omhändertog polisen flera tillhörigheter, vid husrannsakan. Bland annat togs mobiler och datorer, liksom jaktrelaterade föremål. Bevismaterialet innefattar även flera månaders telefonavlyssning sinsemellan de misstänkta, som ska analyseras av polis. Förundersökningen var redan i juli på över tusen sidor, och utredningen beskrivs som omfattande.

Eventuellt åtal väntas först under hösten, enligt åklagare.

Läs mer:

Ny misstänkt i jaktbrottshärvan häktad – tros ha skjutit varg

Jakthärvan: Misstänkta avlyssnades i månader – nu kan de släppas

Man begärs häktad i jaktbrottshärvan – var anhållen i sin frånvaro

Jakthärvan: Misstänkta avlyssnades i månader – nu kan de släppas

Antalet poliser vid jaktbrott kritiseras – åklagaren svarar på kritiken