Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter länkdomen: "Man ger sig på de svaga"

Tingsrätten räknar med att Canal plus gick miste om 1 780 kronor i uteblivna intäkter.

Som straff får söderhamnaren betala 130 000 kronor.

- Man ger sig på resurssvaga personer i hopp om att de inte har ett bra försvar, säger IT-säkerhetsexperten André Rickardsson.

32-åringen från Söderhamn har gjort sig skyldig till brott mot upphovsrättslagen.

För själva brottet får söderhamnaren betala staten 3 500 kronor plus 500 till brottsofferfonden, samt 11 780 kronorna i skadestånd.

Dessutom får söderhamnaren dessutom betala stora delar av bolagets rättegångskostnader på 121 400 kronor.

Det är nästan tio gånger mer än själva straffet och skadeståndet tillsammans.

Det vanliga i en rättegång är att en åklagare, som staten betalar, driver en process mot en privatperson eller ett företag som är misstänkt för brott.

Men under rättegången använde C more entertainment två juridiska ombud för att driva sin sak. Det är delvis det som söderhamnaren nu får betala.

Att kostnaden skenar för ett relativt milt brott får IT-säkerhetsexperten André Rickardsson att reagera. Han är kritisk till tingsrättens dom och bolagens agerande.

- Det är så typiskt upphovsrättsindustrin att skicka in advokater i allmänna åtal. Rättegångskostnaderna drar ju i väg. Just när man ger sig på enskilda medborgare som har små medel blir det ett jätteproblem. För de döms inte bara för brottet i sig, utan även för rättegångskostnaderna, säger han.