Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter lång diskussion – målkameror införs på fotbollsplanerna

Efter många och långa diskussioner om målkamerans vara eller icke vara har nu Ifab (International Football Association Board) tagit ett beslut. I de nya regeländringarna från 1 juni finns kamerorna med som tillåten utrustning.

De har införts i hockey och varit både till hjälp och stjälp. Nu går fotbollen samma väg och tillåter målkameror även på fotbollsplanen. Det är i samband med Ifab:s rekonstruktion och förenkling av den internationella regelboken, som gäller från 1 juni, som målkamerorna kommer att testas.

Videogranskning som metod kommer att testas under en tvåårsperiod i första hand. Under 2016 testas hjälpmedlet utan effekt, det vill säga "offline", för att se om systemen fungerar i samband med fotbollsmatcher. Om de godkänns och fungerar kommer förstaligorna i Tyskland, Holland, Australien, Brasilien, Portugal och USA att testa kamerorna under nästa år. Det är enligt Ifab det bästa sättet att se om systemet kan förändra spelet till det bättre.

När det testas i förstaligorna i ovan nämnda länder 2017 har huvuddomaren assistans av en assisterande videodomare. Denne ska kunna granska olika situationer som uppstår om huvuddomaren anser att det är nödvändigt, precis som i hockeyn.

Videodomaren ska i så fall kunna 1) bestämma om en boll gått i mål, det vill säga gått över mållinjen, 2) kunna döma bort en straff om straffen "utan tvivel är felaktigt dömd", 3) ändra ett rött kort efter samma premiss och 4) assistera med att varna rätt spelare om huvuddomaren misstar sig.

Coaches Challenge, där tränaren kan utmana domarens beslut, som bland annat finns i NFL och NHL, kommer däremot inte att införas i samband med införandet av målkamerorna. Först 2018 bestämmer Ifab om videogranskningen blir permanent och införs i resten av världen.

Så går det till:

1) Huvuddomaren och videodomaren kommunicerar via headsett att ett beslut eller en situation bör videogranskas

2) Videodomaren har tillgång till reprisbilder och meddelar slutligen huvuddomaren om hur situationen sett ut

3) Huvuddomaren accepterar antingen videodomarens bedömning eller tar själv del av TV-bilderna och pausar därmed spelet medan denne tittar igenom bilderna med videodomaren.

LÄS MER: Nya fotbollsregler lagom till EM – ett av de mest hatade straffen mildras