Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter hoten som inte utreds – Kristina Wicksell: "Många blir chockade över vad vi utsätts för"

Det finns inspelningar av de nattliga hotelserna mot Kristina Wicksell men polisen beslutade att inte inleda förundersökning. Motivering: Brottet går inte att utreda.

Läs mer: Hudikprofil spelade in hotet - polisen: "brottet går inte att utreda"

– Jag fick beskedet att de skulle titta på bevisen, men bara om det blev någon förundersökning, säger Kristina Wicksell, som polisanmälde en hotfull anonym man som ringde henne fyra gånger samma natt.

I januari delades nazistiska flygblad ut i Stockholm med påståenden om att initiativtagarna skulle beskydda svenska kvinnor. Men det kom en motreaktion. #inteerkvinna fick stort genomslag i social medier där Kristina Wicksell från Hudik mot rasism uttalade sig.

Natten mot den 9 februari ringde en arg man till Kristina Wicksell. Mannen uttalade hotelser och han lämnade uppgifter för att visa att han hade detaljerade kunskaper om henne som person, exempelvis vilka adresser hon brukar bo på.

Läs mer: Efter anitrasistkampanjen - nu väljer hon att tala om hoten

Kristina Wicksell valde att polisanmäla händelsen.

Polisen väljer senare samma dag, den 9 februari, att inte inleda någon förundersökning. I beslutet skriver inspektören att det är "uppenbart att brottet inte går att utreda".

– Det här är inte första gången och jag är inte ensam om att ha upplevt det. Polisen brukar hänvisa till att lagen inte är anpassad för sånt här och att deras resurser brister, säger Kristina Wicksell.

Läs mer: Efter nazistattacken i Stockholm - Hudikkvinnor invänder #inteerkvinna

Från polisens sida framhålls att hotelser framförda via telefon är svåra att utreda.

– Min och polisens grundtanke är att utreda alla brott så att vi får en fällande dom. Problemen är att vi behöver ett erkännande för att binda personen till telefonen, säger inspektör Magnus Hedmo, som var förundersökningsledare vid Kristina Wicksell polisanmälan.

Han uppmanar Kristina Wicksell att göra ett tillägg till sin polisanmälan eftersom hon lyckats få fram de dolda telefonnummer som ringde henne den natten.

Men samtalen har ringts från telefoner med kontantkort och därmed minskar möjligheten att binda en person till hotelserna konstaterar utredningscoach Kenneth Kronberg, tidigare vid Stockholmspolisens bedrägerirotel.

– De som gör det här, eller ägnar sig åt Blocketbedrägerier som också är svåra att lösa, har kontantkort som de byter efter en liten tid. Vi vill egentligen inte se att någon kan ha en telefon och vara anonym, men det måste vägas mot hur övervakande samhället ska vara, säger Kenneth Kronberg

Inspelningen kan vara användbar, men det krävs längre sammanhängande stycken för att identifiera en person via röstanalys förklarar Kenneth Kronberg. Motsvarande hotbrott brukar ligga på bötesnivå konstaterar han.

– Det är uppenbart obehagligt men bevismässigt svårt, och det är ytterst beklagligt, säger Kenneth Kronberg.

Kristina Wicksell vill att polisen gör mer, eller att lagstiftningen ändras för att förhindra att människor tystas. Kenneth Kronberg väljer att utvidga frågan.

– Den som framför åsikter måste vara förberedd på att det här är en möjlig reaktion. Därför behövs det fler som ställer sig upp för sina åsikter för till slut har de här dårarna inte möjlighet att ge sig på alla, säger Kenneth Kronberg.