Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter flytten: HSP Gripen har riggat för ett lyckat 2016

Mitt under brinnande produktion flyttade HSP Gripen verkstaden från Hassela till Hudiksvall. Nu är den inkörd och står redo att växa.

Se inslaget: Fler jobb på gång när Gripen flyttar

Det var många funderingar och en hel del problem att lösa när vi senast tittade in hos nyinflyttade Gripen i Hiabområdet. Lokalerna gapade tomma, men sedan dess har det mesta kommit på plats.

– Ambitionen var att flytta i ganska rask takt, men det tar alltid lite längre tid än tänkt och vi höll på till i november.

Det säger vd Tomas Jonson, som visar runt och förklarar att alla moment: skärning, kapning, bockning och svetsning, finns på plats. Flödet är noga genomtänkt: in med materialet på den ena sidan och ut med de färdiga griparna på den andra.

– Vi har tagit det lite pö om pö. Sista maskinen kom i november, berättar han.

Läs mer: HSP Gripen inrättar platschef i Hudik

Fyra personer jobbar kvar i Hassela, medan 18 personer ser till att produktionen rullar i Hudiksvall, där de nu har 3 000 kvadratmeter golvyta i ett plan.

– Vi har mycket av materialet inne. Vi kan ta in en veckas skärning om vi vill. Plåten blir varm och har samma egenskaper efter som före skärning, poängterar Tomas Jonson. Gisslet med olika egenskaper hos materialet vid olika temperaturer försvinner.

Ett nytt traverssystem, ett renrum för hydraulik, nya el-, luft- och gasledningar, renoverade kontors- och personalutrymmen, nymålade golv, väggar och tak hör också till investeringarna som med flytten landat på runt tio miljoner kronor.

Läs mer: Gripen tar nya grepp

Närheten till måleriet har kapat frakten av slutprodukten: griparna. De skickades förut till ett måleri i Bispgården och den resan har kortats från tolv mil enkel resa till runt tolv meter, eftersom måleriet nu ligger vägg i vägg.

Se också: Efter IBE Spectrums konkurs: Nytt måleri satsar långsiktigt

Sammantaget innebär flytten att verkstaden får 20–30 procents produktionsökning.

– Nu i höst har vi haft en historiskt hög orderingång, samtidigt som vi genomförde flytten. Vi visste att det skulle innebära problem, säger Tomas Jonson och berättar att leveranstiden i vissa fall steg upp till tio–tolv veckor, mot normalt fyra till sex.

Men kunderna stod ut med att vänta och ingen av dem valde att byta leverantör. Orderboken är nu fulltecknad fram till mitten av februari och under 2015 har HSP Gripen till och med lyckats öka omsättningen med en tiondel.

Skulle det bli en oväntad stor försäljning finns möjligheten att införa skiftgång, samtidigt som det finns utrymme för fler robotar.

Just nu är det lugnt i lokalerna och några anställda passar på att inventera lagret mellan helgerna. Det ligger många delar i backarna.

Flytten var värd besväret och pengarna, enligt Tomas Jonson.

– Det måste jag säga. Det är klart att vi är en relativt liten firma som omsatte 36 miljoner ifjol, så det är en stor del av vår omsättning. Men det handlar om att framtidssäkra verksamheten. Det är därför vi gör hela den här omställningen. Det kostar att växa, avslutar han.

Se även: Mix av svett och svets ska fylla Hiabs industrilokaler i Rophs vision