Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter fem års arbete släpps nu boken om IOGT:s betydelse

I kväll, onsdag, släpps en bok om vad IOGT har betytt för byarna kring Friggesund.

I fem år har deltagarna i studiecirkeln i Friggesund, under Marianne Ekbloms ledning, jobbat med boken om IOGT.

– Man brukar ju säga att man ska göra saker när man blir pensionär. Nu är snart pensionstiden slut också, så nu gällde det att få boken klar säger Marianne Ekblom.

Men boken har blivit så mycket mer än en bok om IOGT, det har samtidigt blivit en bok om bygdens historia.

– Och de hör ihop, säger Marianne.

IOGT står för independent order of Good templars, och bildades i USA 1851. Alla var välkomna i den nya orden, avsett klass, kön, politisk- eller religiös åskådning, vilket var väldigt radikalt i mitten av 1800-talet, Det enda de krävde av sina medlemmar var helnykterhet.

Att IOGT kom till Sverige kan vi tacka baptistpredikanten från Lennsjö, Olof Bergström för.

Läs också: Till minne av bygdens son

Det var han, som 1879, startade logen nr 1 Klippan.

Detta skedde i en tid då Sverige höll på att supa ihjäl sig.

– Och det berodde till viss del på okunnighet. Bönderna gav ett glas potatisvatten till pigorna och drängarna på morgonen. De blev pigga och arbetsamma, och småbarn som fick tussar doppade i saften blev tysta och snälla.

Vad de inte visste var att potatisvattnen innehöll alkohol.

– De drack potatisvattnet som vi dricker kaffe i dag, säger Marianne Ekblom.

Baptistpredikanten Olof Bergström föddes i Lennsjö 1841. Han jobbade som virkesuppköpare ett tag, innan han blev agent på ett fartygsbolag som fraktade emigranter.

Han hade sett supandet hemma i Sverige, och var intresserad av att studera en förening i USA som krävde helnykterhet av sina medlemmar – IOGT.

Läs Marianne Ekbloms insändare om IOGT

När Olof Bergström kom tillbaka till Sverige började han jobba för att introducera nykterhetsrörelsen i sitt hemland. Och efter 20 år som frikyrkopredikant hade han mycket kontakter i Norrland. Överallt där han predikat växte IOGT-logerna upp som svampar i marken. Logen 3797 Stridsbaneret, startade 1907, och bytte senare namn till Olof Bergströms Minne för att hedra hemmasonen.

– Både i Bjuråker och i Delsbo har det funnits väldigt många loger. I Bjuråkers socken hade vi 27 skolor, och jag kan tänka mig att det fanns lika många loger. Men det var nog ganska lika i hela Norrlands skogsland, säger Marianne Ekblom, som tillsammans med studiecirkeldeltagare författat boken som släpps i dag.

Där går att utförligt läsa om Olof Bergströms gärningar för att få ett nyktert Sverige.

– Samtidigt är det en bok om bygdens historia, och de hör ihop med varandra, säger Marianne Ekblom.

Arbetet med boken började 2011 med att studiecirkeldeltagarna åkte till Gävle och studerade gamla protokoll på Arkiv Gävleborg.

– Vi har pratat med den äldre befolkningen som fått berätta sina minnen. Bland annat fick jag träffa en av dem som var med och startade logen i Lennsjö. Det var otroligt intressant.

Boken är uppdelad i tre avdelningar, Lennsjötiden, Furubergstiden och Friggesundstiden.

– Jag tror det är ganska intressant att ta del av föreningen och verksamheten. Vi har skrivit boken för vi tycker det är roligt.

Läs om logens flytt till Lennsjö

Olof Bergström dog 1910, och 1935 restes en sten över honom i Lennsjö, för att minnas det arbete han gjorde för att rädda många kommuner och byar ur den sociala misären.

Minnesstenen finns kvar än i dag, och är numera en fin utflyktsplats med gångstig fram till stenen, ett litet utemuseum och en scen.

Om det, och mycket annat går att läsa i boken som släpps i dag, där man kan få tag i sitt alldeles egna färska exemplar i Friggesunds klubbstuga.