Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter explosionen i Bollnäs – så farliga är gasolvärmare och gasolgrillar

Säsongen för gasolgrillar och terrassvärmare drivna av gasol är här på allvar. Härom dagen exploderade en gasolvärmare i Bollnäs. Men sådana olyckor är relativt ovanliga, enligt räddningstjänsten.

Ingvar Dahlström är brandinspektör hos räddningstjänsen i södra Hälsingland. Han säger att gasolvärmare och gasolgrillar är väldigt säkra – om de sköts och används rätt.

– Olyckor med gasolgrillar och gasolvärmare är inte speciellt vanliga, även om de händer. Men med tanke på hur många sådana här produkter det finns ute i hemmen hos folk så är olyckor väldigt ovanliga.

Läs också: Gasolvärmaren exploderade hemma hos Calle

Men när olyckor väl inträffar så kan de faktiskt vara livsfarliga – läckande gasol kan leda till en explosion.

Hör Calle Norin berätta om explosionen:

För att vara på den säkra sidan så rekommenderar Ingvar Dahlström att kontrollera alla gummislangar noggrant.

– När grillen plockas fram nu på våren, titta på slangarna. Böj på dem och se till att de är hela, är det minsta lilla spricka i slangen så ska den bytas. I gasolvärmarna är det inte lika långa slangar men man bör göra samma kontroll där.

Läs också: Så hanterar du gasolgrillen säkert

Viktigt är också att se till att utrustningen inte står för nära brännbart material. Här råder Ingvar Dahlström till ett säkerhetsavstånd på minst två meter.

– Sedan ska man så klart stänga alla kranar när man grillat färdigt eller använt värmaren klart.

Om utrustningen är kontrollerad och sköts på rätt sätt är olycksrisken minimal, enligt Ingvar Dahlström:

– Man ska inte vara orolig för att använda gasolgrillar eller gasolvärmare. Men se till att det är CE-märkta produkter, det är en försäkran om att produkten uppfyller alla säkerhetskrav.