Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter domen för mordet på Yazan – åklagaren: "Bra att 17-åringen fälls för mord"

Domen om mordet på Yazan Alosh i Söderhamn är inte särskilt överraskande, anser åklagare Christer Sammens.

Kammaråklagare Christer Sammens var under torsdagen upptagen i en annan rättegång. När helahälsingland.se når honom via telefon i en paus, har han inte hunnit läsa domen.

Däremot känner han till utfallet, där den huvudåtalade 17-åringen döms för mord.

– Det är bra att de har fastställt att han fälls för mord och att en av dem döms för medhjälp i det sammanhanget. Utan att ha tagit del av domen är det väl inte något som är särskilt överraskande, egentligen, säger Christer Sammens.

Läs mer: 17-åring döms för mordet på Yazan Alosh

Däremot friades den morddömde från åtalet om grov misshandel mot Yazan Alosh kompis.

– Det är lite förståeligt, säger Christer Sammens. Först under rättegången berättade målsägande att han numera har en klarare bild av hur det har gått till, men det är en lång tid efteråt.

Knivskadan i bröstet punkterade lungan på Yazans kompis och han vårdades i flera dagar på sjukhus. Han påverkades av medicineringen under vårdtiden, men vissa minnesbilder ska ha återvänt.

Se tv-inslaget: Yazans kompis i rättssalen

Hudiksvalls tingsrätt skriver i domen om den åtalspunkten att det inte är utrett om Yazans kompis skadades av mordvapnet eller av en annan kniv, och inte heller vem som knivskadade honom.

Christer Sammens har inte tagit ställning till om han ska överklaga tingsrättens dom till hovrätten eller inte.

– Om den morddömde överklagar kan det föranleda mig att överklaga för en straffskärpning, men annars tror jag inte att jag har någon annan anledning.

Läs mer: Samma dag som domen sade 17-åringens advokat att de räknar med att överklaga

Det var natten mot den 19 september som 18-årige Yazan Alosh knivdödades i centrala Söderhamn i samband med ett ungdomsbråk. Han kompis knivskadades allvarligt vid samma tillfälle.

Se tv-intervjun med målsägandebiträdet till Yazans anhöriga: "Det är inte samma familj längre"

Läs mer:

Clemente: Ont om svar i mordrättegångar

Sjölund: Låt inte hans son ha blivit mördad förgäves

Intervju med ungdomspolisen: Tragiskt när så unga är inblandade