Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter den höjda hotnivån: Alla poliser i Gävleborg bär vapen

Efter Säpos beslut att höja hotnivån ska alla poliser i Gävleborg bära vapen – även de i inre tjänst.
– Det är extraordinärt, säger Andreas Löfstrand, ordförande för länets polisfack.

Sedan i onsdags har flera poliser som i vanliga fall inte bär vapen fått plocka fram det. Direktivet i Gävleborg är att alla som har klarat skjutprovet ska vara beväpnade, oavsett om man är ordningspolis i yttre tjänst eller utredare i civila kläder.

– Alla ska vara beredda att ställa om till annan tjänstgörning om det skulle bli aktuellt. Det är ganska extraordinärt, det har aldrig hänt under mina tio år som polis, säger Andreas Löfstrand.

Läs också: Hälsingepolisens nya fokus efter höjd terrornivå – Mer personal i yttre tjänst

Höjd beredskap gäller alla poliser i Sverige. Vapenkravet är däremot ett beslut som tagits av Lisa Ström som är polisområdeschef för Gävleborg.

– Jag vill använda alla resurser. Det går snabbare att komma ut om någonting skulle hända, säger hon.

Vad skulle kunna hända?

– Det handlar om att sköta vårt uppdrag, finnas till för allmänheten och skapa trygghet. Det finns inget hot mot polishuset eller något annat specifikt skäl till beslutet, säger Lisa Ström.

Trots insatsen i Boliden på torsdagskvällen där en man greps misstänkt för förberedelse till terroristbrott bedöms hotbilden mot Sverige som oförändrat hög av Säkerhetspolisen, Säpo. Till grund för bedömningen ligger inte enbart misstankarna mot den nu gripne mannen utan även världsläget, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till Aftonbladet. Han tror att nivån kommer att vara oförändrad fram till jul.

Läs också: Uppmaningen efter höjda terrorhotet – Var försiktig på internet

I en artikel i Aftonbladet citeras poliser i Stockholm och Göteborg som oroas över polisens vapen. Pistolen Sig Sauer och förstärkningsvapnet MP5 räcker inte till i ett möte med tungt beväpnade terrorister, menar de.

Vapenutbildningen och tillgången på skyddsvästar och hjälmar kritiseras också.

Men i Gävleborg finns inte motsvarande oro, enligt polisfackets ordförande Andreas Löfstrand.

– Det är ständigt aktuellt att uppdatera vapen och skyddsutrustning. Men jag vet att arbetsgivaren har tillräckligt med tunga västar och hjälmar för att utrusta personalen och när det gäller vapen har jag inte hört någon kritik, säger han.