Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter bränderna i Ljusdal varnar räddningstjänsten allmänheten: "Undvik att elda"

Flera gräsbränder har härjat i kommunen de senaste dagarna och SMHI varnar för att risken för gräsbränder är stor i Gävleborg. Räddningstjänsten i Ljusdal uppmanar till stor försiktighet om man ska elda i helgen.

Det är torrt och stor risk för gräsbränder i stora delar av landet i helgen, främst i norr. Under fredagen var det trots detta få larm till SOS om gräsbränder i Ljusdal, till skillnad från torsdagen då gräsbränder härjade på flera håll i kommunen och i Ramsjö krävde en skogsbrand stora räddningsinsatser.

– Det är lugnt för tillfället. Informationen om att det är väldigt torrt i marken har kanske nått ut till människor i dag. Det har ju gått ut varningar i radion och sådant om att risken för gräsbrand är stor, säger Leif Gäfvert, insatsledare vid räddningstjänsten i Ljusdal, på fredagseftermiddagen.

Har du några råd om eldning att ge allmänheten inför helgen?

– Man ska undvika eld i skog och mark. Ja, man ska vara försiktig med eld överhuvudtaget och låta bli att elda gammalt gräs exempelvis. Det är inte nödvändigt att elda upp det gräset, säger Leif Gäfvert, räddningstjänsten Ljusdal, och tillägger:

–Om det är lite vind hinner man inte med, då kan ytan bli stor på kort tid.

Läs också: Helikopterinsatsen i brandområdet i Ramsjö fortsätter

I Ramsjö spred sig branden på torsdagen sedan lågorna tog fart i den torra terrängen vid tågrälsen. Kastvindar ledde till att branden spreds åt olika håll. Totalt handlade det om tre olika brandhärdar i området, som var så svåra att bekämpa att helikopterförstärkning från Västerås kallades in för att hjälpa till.

Omkring tjugo personer arbetade fram till midnatt med att bekämpa bränderna. Klockan tre lämnade de sista brandfordonen platsen. Under fredagsmorgonen begav sig insatsledaren upp i en helikopter för att få en överblick över brandområdet och gjorde bedömningen att läget hade stabiliserats.

– Det är bara enstaka bränder kvar i stubbar och så inne i området. Det kommer säkert pyra i flera dagar. Helikoptrar och personal har gjort ett jättejobb, så det lugnade sig i natt, sa insatsledaren Kenneth Eriksson efteråt.

Läs också: Larm om gräsbränder i Ljusdal – "De är inte under kontroll"

Skogsbolagen tog sedan över och skötte på fredagen bevakning och eftersläckning i området. Totalt handlar det om runt 50 hektar skog som berördes av branden.

På fredagen låg lukten av brandrök tung över området där branden härjat. En som deltog i eftersläckningarbetet var Pelle Rooth, som arbetar för Stora Enso. Han fyller på kanna efter kanna med vatten från en liten bassäng invid grusvägen.

– Vi har hinkar och kannor med vatten och går efter och släcker där det ryker eller brinner. Det verkar ha brunnit väldigt kraftigt i natt, men nu är det under kontroll. Men det pyr fortfarande lite på vissa ställen och därför går vi runt och släcker, säger han.

Hur ser det ut i området?

– Det är sot och mycket damm när man går. Det är en del trädskador, men det ser ut att ha klarat sig rätt bra ändå, säger Pelle Rooth.

SMHI gick på fredagen ut med en varning om att risken för gräsbränder är stor på flera platser i landet, däribland Gävleborgs inland.