Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter bråken - nu möter Entombed symfoniorkestern

På lördag kväll är det dags för death metal-pionjärerna Entombed att göra den emotsedda spelningen med Gävle Symfoniorkester och Forsbacka Kammarkör på Konserthuset. Men vägen dit har kantats av ett internt bråk som lett till att det nu finns två upplagor av bandet.

– Det var något som behövde hända, säger gitarristen Alex Hellid till arbetarbladet.se.

För snart tio månader sedan gav Entomed en konsert i Sundsvall tillsammans med Nordiska Kammarorkestern där de framförde bandets andra album "Clandestine" i ett specialskrivet arrangemang av Thomas von Wachenfeldt. Under lördagkvällens Classic Metal Crunch i Konserthuset är kammarorkestern utbytt mot Gävle Symfoniorkester och Forsbacka Kammarkör kliver in och förstärker. Men det är inte den enda skillnaden. Sedan ett halvår tillbaka har de två kvarvarande originalmedlemmarna gitarristen Alex Hellid och sångaren LG Petrov gått skilda vägar. LG Petrov annonserade om release för Entombeds tionde album medan Alex Hellid gick ut med att Entombed skulle spela med Gävle Symfoniorkester. Plötsligt fanns det två Entombed. Förvirringen var total.

Snart dök originalmedlemmen Uffe Cederlund upp vid Alex Hellids sida. Men vem skulle sjunga? Efter många om och men stod det klart att före detta Entomed-medlemmen Nicke Andersson (ex-Hellacopters och Imperial State Electric) skulle fatta micken under konserten i Gävle. Detta togs snart tillbaka eftersom Andersson skulle ut på turné med sitt andra band. För bara några veckor sedan fick vi veta vem som skulle rädda showen.

– Jag var med i bandet -91. Det är ju lite komiskt nästan att man så långt i efterhand blir tillfrågad att få hoppa in igen på en skiva som är precis runt den perioden, säger Orvar Säfström som inte sjungit Entombed-låtar på 20 år.

– Men det var ingen som helst tvekan, det är klart man ställer upp. Det handlade ju om vänner som behövde någon som klev in och gjorde det här på grund av de omständigheter som rådigt.

Många anser att Orvar Säfström "valt sida" i och med att tacka ja, men han håller inte med.

– Jag är ju inte det minsta inblandad i det här bråket, eller vad man ska säga, som är just nu. Det lämnar jag åt både advokater och tidigare medlemmar. Men det är klart att det påverkar det som de har och vad som varit planerat sedan länge.

Ungefär samtidigt som Orvar blev klar för Gävle-spelningen lanseras en Facebooksida i namnet Entombed A.D. Där står det att LG Petrov inte kommer att medverka på några konserter med Entombed, utan bara uppträda under det nya namnet. Och att ett album ska ges ut i vår.

Alex Hellid är fåordig om situationen när vi träffar honom på repetitionerna i Konserthuset.

– Det finns ingen splittring. Det som vi har gjort finns ju alltid kvar, det kan man alltid trösta sig med. Om någonting så blir det ju intressant att se vad som händer framöver. Det är inget gammalt "gå på tomgång och göra samma saker"-historia. Jag har alltid tyckt att om det ska vara någon mening att göra någon tionde skiva så måste man höja ribban och göra det riktigt ordentligt. Och jag känner att så måste det bli.

– Det blir såhär ibland och jag tror att det kommer att bli bra saker av det. Hur man än vrider och vänder på det så var det något som behövde hända.

Om nu LG startat Entombed A.D, innebär det att du har rättighet till namnet?

– Vi startade Entombed för ganska längesen, och om någon vill starta ett annat band så är det svårt att... Ja.. Men vi kör ju på liksom. Det är det vi gör.

Alex Hellid ser fram emot att ta konceptet från Sundsvall ett steg vidare. Han är särskilt nöjd med kammarkörens medverkan och förklarar att just "Clandestine" är som gjort för en klassisk inramning.

– Det är ju inte en svettig klubbspelning, utan vi kommer vara en del av själva orkestern. Ibland låter det lite Danny Elfman, Tim Burton och Christopher Young som gjorde musiken till "Hellraiser", så det är en mer filmisk resa.

Vad kommer hända med Entombed efter den här konserten?

– Ur kaoset ska vi göra nya bra saker. Ibland behövs det lite "chaos", för att det ska bli nya intressanta prylar.

Hur kommer du att ta det vidare?

– Just nu håller vi på och klurar på hur vi ska få ut vår katalog igen, sen efter det så får vi se vad det är som händer. Det är helt klart att det blir nya vägar i alla fall. Uffe var ju inte med och spelade förra gången vi gjorde det här, men nu är han här så det är grymt. Det kan ju bli lite intressanta saker av det också framöver.

Fotnot: Under kvällen kommer också Sorcery och de lokala banden Apocalypse Orchestra och Faustus att medverka.