Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter attackerna – nya björnar sätter skräck i Los

För snart två veckor sedan avlivades två björnar efter att ha satt skräck i boende kring Los. Lugnet sänkte sig över bygden men det varade inte länge – över tio nya observationer har rapporterats in.

Annons

– Det blir aldrig lugnt, säger Lovisa Persson.

Hon och sambon Jonas Eihland, bosatta i Karlsberg söder om Los, fick för drygt två veckor sedan björnbesök i fårhuset där en tacka och ett lamm dödades, och blev senare själva utsatta för upprepade skenanfall. Samtidigt observerades en annan björn vid flera tillfällen i centrala Los. Gävleborgspolisen beslutade att björnarna skulle avlivas, vilket verkställdes 14 maj. Efter några dagar började Lovisa Persson känna sig trygg hemma på gården igen.

– I början åkte man bil överallt ändå, men sen började man röra sig lite mer, säger hon.

Lugnet varade dock inte länge. I helgen observerades björn vid ett flertal tillfällen i närheten av gården och sedan problembjörnarna avlivades 14 maj har över tio observationer från Losområdet rapporterats.

– I går morse (söndag) såg vi tassavtryck i en myrstack vid fårhuset, säger Lovisa Persson.

Även om Lovisa säger att hon vet att man till viss del får räkna med närheten till rovdjur där hon bor tycker hon att det finns en gräns.

– Det går inte att ha det så, det går inte att leva så, säger Lovisa Persson.

I samma by har Inger Merio från Stockholm sitt fritidshus. I den veva som Lovisa Persson fick ett får taget hade även Inger Merio björnbesök på gården. Samma sak gäller nu.

– Det är jättehärligt att ha en rik fauna, men det känns som det är oerhört björntätt där uppe, säger Inger Merio.

På grund av den höga närvaron av björn känner Inger Merio en oro över att vistas i fritidshuset.

– Min dotter var där i helgen och har två små barn, och det känns inte som att man kan lita på att björnen inte kommer. Jag tycker det är obehagligt, det är jobbigt, säger Inger Merio.

Enligt Hans Blomgren, naturbevakare på Länsstyrelsen, är det här inget ovanligt.

– Nu är det mitt i brunsten och då är det inga konstigheter att det springer björnar runt i byarna, säger Hans Blomgren.

Om man känner sig orolig ska man dock inte tveka att höra av sig.

– Efter det som hänt förstår man att de känner oro. Man ska definitivt höra av sig, säger Hans Blomgren.

Han uppmanar alla som ser björn, eller ett annat rovdjur, att rapportera in det direkt till Länsstyrelsen.

– Om man ser ett rovdjur så uppskattar vi om man lägger in det på rovobs.se, det är guld värt när vi ska inventera rovdjursstammarna, säger Hans Blomgren.

Annons