Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter antirasistkampanjen – nu väljer hon att tala om hoten

Hennes inlägg på Facebook har uppmärksammats av många. Där berättar hon om hotet från mannen som tog sig rätten att ringa till henne mitt i natten.
– Pratar man inte om hoten så är det lätt att det normaliseras, säger Kristina Wicksell.

"I natt ringde en medelålders herre och var arg på mig eftersom jag vägrar ta emot beskydd från nazister", så börjar inlägget på Kristina Wicksells Facebooksida.

Kampanjen #inteerkvinna fick genomslag i sociala medier. En reaktion mot de nazistiska flygblad som delades ut i Stockholm i slutet av januari.

Läs mer: Efter nazistattacken i Stockholm

Mitt i kampanjen stod Kristina Wicksell från Hudiksvall tillsammans med många andra kvinnor. De tog tydligt avstånd från nazisternas uttalande.

Mannen som ringde till Kristina Wicksell mitt i natten var provocerad av kampanjen. Han skrek hotfullt, förklarade att han visste var hon bodde och berättade personliga saker som kräver en viss kartläggning. Mannen delade ut både underförstådda och direkta hot.

– Jag blev förvånad och chockad. Det känns lite obehagligt när han visste så mycket om mig, som exempelvis min adress. När jag hade lagt på så blev jag lite rädd, säger hon.

Dagen efter berättar hon i ett inlägg på Facebook om samtalet med mannen. Ett inlägg som har delats och spridits, bemötts med värme och stärkande ord.

Läs även: Hudik mot Rasism mobiliserar mot hatet

"Jag är mållös och rörd. Så mycket kärlek som jag fått idag har jag nog aldrig varit med om tidigare.", skriver hon på sin Facebooksida.

– Jag vet människor som lever med hemlig adress på grund av hot, har visat solidaritet och hört av sig. Det tycker jag är fint, säger hon.

Kristina Wicksell vill inte att hoten mot henne ska framstå som unikt eller sensationellt. Hon vet många som hanterar hot som dessa dagligen.

Men hon tycker att det är viktigt att vi talar om hatet så att det inte normaliseras. Hon vill visa hur det är att vara kvinna och uttala sig i offentligheten.

Hatet och hoten är grova och de påverkar Kristina Wicksell fast hon vill blunda för det.

– Varje gång man gör något stort i media så är det en riskfaktor. Man måste göra en bedömning och det inte bara jag som drabbas, säger hon.

Läs även: Manifestation mot rasism i Hudiksvall

För det har hänt att familjemedlemmar fått hot på grund av Kristina Wicksells uttalanden. Men stödet från vänner, familj och personer som hör av sig är anledningen till att hon orkar fortsätta.

– Det här påminner mig om att höra av mig själv till personer som blivit utsatta. Stödet är avgörande för att man ska orka fortsatta tycka och göra sig hörd, säger hon.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik