Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter ambulansupproret: En ambulans tas bort i Ljusdal

Personalbristen inom ambulansen leder till att en ambulans tas bort från Ljusdal i sommar. Det rapporterar SVT Gävleborg.
Ambulanschefen Simon Nilsson vägrar att ge några kommentarer.

Efter att den omdiskuterade nattjouren infördes för ambulanspersonalen i Gävleborg har ett stort antal inom personalen sagt upp sig. Enligt Vårdförbundet har uppemot 40 medarbetare slutat.

Läs mer: Krisplanen för ambulansen – fem bilar kan ställas i sommar

Enligt SVT Gävleborg kommer nu personalbristen leda till att det endast kommer vara en ambulans i tjänst i Ljusdal under nattpassen i sommar. I dagsläget finns det två bemannade ambulanser i tjänst dygnet runt i kommunen.

– Om uppgifterna stämmer är det anmärkningsvärt, men inte särskilt förvånande. Det här har vi från Vårdförbundets sida varnat för. Men ledningen har menat att patientsäkerheten inte är hotad. Jag har svårt att se att man kan säga det längre i och med att man tar bort en ambulans i Ljusdal, säger Rasmus Bjerén, specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvård och förtroendevald inom Vårdförbundet i Ljusdal och Delsbo.

Läs också: Regionchefen om ambulansupproret "Vi behöver komma vidare"

Hur hotas patientsäkerheten menar du?

– Det är vanligt att båda bilarna i Ljusdal är ute samtidigt. Om det handlar om hjärtstopp, fall från höga höjder och sjuka barn larmas det ibland två bilar samtidigt. Nu kommer man inte kunna ha samma uppbackning. Om en bil är upptagen måste man falla tillbaka på andra resurser i Delsbo, Hudiksvall och Bollnäs. I vårt jobb kan det handla om sekunder och minuter som är avgörande. Och att då säga att patientsäkerheten i och med detta inte påverkas tycker jag är väldigt anmärkningsvärt, säger Rasmus Bjerén.

Läs också: Ambulansförare i Delsbo ryter ifrån efter jourförslaget i Gävleborg "Vi drabbas på ett oacceptabelt sätt"

Simon Nilsson som är tillförordnad ambulanschef är väldigt fåordig och berättar att inga frågor från media besvaras förrän under tisdagen.

– Vi svarar på frågor imorgon, säger han.

Men är det ett beslut taget om att ta bort en ambulans från Ljusdal?

– Vi svarar på det imorgon.