Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter akut personalbrist – Hudiksvalls kommun nyanställer socialsekreterare

Efter den akuta personalbrist som rått på många håll i Hälsingland har flera kommuner tvingats hyra in socialsekreterare via bemanningsföretag. I Hudiksvall har man nu lyckats fylla sina vakanser.

Läs också: Hudiksvalls kommun pressad när fler ensamkommande flyktingbarn väntas: "Behövs fler platser och mer personal"

Under slutet av 2015 var bristen på socionom-utbildad personal i Hudiksvalls kommun liksom i hela Hälsingland akut. Tjänsterna gick ovanligt trögt att tillsätta, beskrev förvaltningschef Pia Andersson på social- och omsorgsförvaltningen. Men nu ser man ut att ha kommit till bukt med situaitionen. Fem tjänster har legat ute, och inom en vecka räknar kommunen med att kunna täcka vakanserna.

– Det är fortfarande ansträngt, men vi kommer att lyckas fylla platserna. Det är fortfarande särskilt svårt att rekrytera inom kategorin barn och unga, säger Pia Andersson.

Läs också: Socialsekreterare vittnar om kris

Man har haft flera sökanden, men många av dem har saknat rätt utbildning. Något som blir problematiskt i fråga om myndighetsutövande.

– Vi har haft svårt att hitta just socionomer. När det gäller myndighetsutövningen, särskilt med barn och unga, behöver vi fler personer med erfarenhet.

Läs också: Socialtjänsten i Ljusdal hinner inte med– nu anmäler de sig själva

Många andra hälsingekommuner har löst personalbristen genom att anställa bemanningsanställda - något som visat sig vara en dyr historia. I Bollnäs uppgår kostnaden fören inhyrd socialsekreterare till över 100 000 kronor i månaden. Men den lösningen är inte aktuell i Hudiksvall.

– Nej vi har kunnat använda oss av personal internt och direkt utifrån, vilket såklart är bra, säger Pia Andersson.

Läs mer: Bollnäs kommun tvingas hyra in socialsekreterare – för 112 000 kronor i månaden

Varför Hudiksvalls kommun lyckats bättre i rekryteringsfrågan vet hon inte.

– Men man kan ju hoppas att det handlar om att vi har ett gott rykte, säger Pia Andersson.

Läs också: Akut personal- och platsbrist när antalet ensamkommande flyktingbarn ökar i Hälsingland