Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter 38 år – nu lämnar Åsa över

1978 började Åsa Nordin hjälpa till på kontoret på Folkets hus i Iggesund. I går, onsdag, gjorde hon sin sista arbetsdag efter 38 år på samma arbetsplats.
– Jag har tyckt om att gå till jobbet varje dag, och det är väl ett ganska bra betyg.

Att Åsa skulle bli kvar 38 år på Folkan i Iggesund hade hon nog knappast tänkt sig när hon började jobba extra. Men extrajobbet ledde till en fast anställning som kontorist, och när sedan Roine Johansson slutade, tog Åsa över som föreståndare.

– Men jag minns faktiskt inte vilket år det var.

På den tiden bestod personalstaben av tre vaktmästare, två städare, två som skötte bion, en husmor, en kontorist och en föreståndare.

Nu är de en föreståndare, en vaktmästare, en som sköter bion och en timanställd städerska.

– Ett tag städade jag själv också, men det gick inte i längden, säger Åsa.

Som föreståndare har hon inte varit främmande för några arbetsuppgifter. Hon sköter bokföring, gör bokslut, söker bidrag, sköter personalfrågor, löner och fastigheten. Och sen har hon huggit in där det har behövts

– Det är just det som har gjort jobbet så roligt. Det har varit väldigt varierat.

Och det är fullt upp i princip året runt.

– Vill man vara ledig får man passa på i juli, för då är det inte så mycket, och tur är väl det. För det är svårt att vara ledig några längre stunder under säsongen.

Det största på Folkets hus i Iggesund är revyn.

Läs också: Premiär för nyladdad revy

Första föreställningen ges på nyårsafton. Sen är full fart till slutet av mars. 54 föreställningar gav de i fjol.

– Det är intensivt, säger Åsa och skrattar.

Och ja, hon har suttit i biljettluckan till revyn också.

– Då jobbade man först hela dagen, och sen kom man tillbaka på kvällen och sålde biljetter. Men nu brukar vi ha inhyrd personal som sköter biljettluckan.

Även om mycket kring revyn är lika år från år, så har även det jobbet förändrats en hel del. Framför allt när det gäller biljettbokningarna. Nu bokar många biljetterna över internet.

– Men vi säljer faktiskt mer biljetter själva. Vi säljer till företag och föreningar som anordnar bussresor, och ifjol hade vi strax under 100 bussar. De kommer från Umeå i norr till Stockholm i söder.

Revy innebär att det är fullsatt salong, och det gillar Åsa.

– Det är mycket jobb, men det är roligt. Och det är roligt med mycket folk, oavsett vad det är för arrangemang.

Senare år har digitala livesändningar blivit populärt, där publiken kan se opera, teater eller konserter live på hemmaplan.

Läs också: Tre biografer visar Met-operan Pärlfiskarna

– Vår första livesändning tror jag var Carmen. Det var fullsmockat med folk, minns Åsa.

Bio Kontrast visar filmer på Folkets hus i Iggesund varje vecka. Annars är det film på söndagar och onsdagar, samt knattebio för de yngsta tre vardagsförmiddagar per termin.

Och bion är jätteviktig, tycker Åsa.

– Bio måste man ha. Det är något man ska kunna gå på om andan faller på.

Som föreståndare på Folkets hus i Iggesund har det gällt att rycka in där det har behövts, så sista arbetsdagen diskade Åsa termosar.

– Jag tycker det kan vara ganska rogivande att diska, säger hon och skrattar.

Senaste tiden har Åsa skolat in Folkans nya föreståndare, Görel Groos.

Görel är uppvuxen i Njurunda och flyttade till Hälsingland 1999. Nu bor hon i Norrfjärden, och har jobbat med ekonomi på Sportmarket i 16 år.

– Jag har jobbat i restaurangbranschen tidigare, och när jag såg att de sökte en föreståndare hit tyckte jag det lät jättespännande.

Så medan Åsa diskar, tittar Görel över utbudet av livesändningar inför framtiden.

Och det är lite att sätta sig in i, konstaterar Görel.

– Det är mycket smågrejor man ska hålla reda på. Åsa har gjort det här i så många år, så för henne går det av bara farten. Bara första gången jag skulle låsa själv. Jag sprang runt här flera varv, för att inte missa någon dörr. Jag vet att det kommer att bli fel någon gång, men då får man väl rätta till det, säger hon.

– Jag är ju inte längre bort än att det går att hämta mig, säger Åsa, som nu hoppas att få mer tid att hälsa på barnbarnet i Göteborg, och att arbeta hemma i trädgården.

– Det löser sig nog. Får jag för långtråkigt i vinter får jag väl jobba ideellt. Och efter så här många år så är det kanske bra att bli utbytt. Det kan vara en bra injektion, säger dagens färskaste pensionär.