Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Effektivisering för mer pengar till vården

Vi ser över arbetssätt och organisation med syfte att skapa en effektivare administration som ger bra stöd till kärnverksamheten, hälso- och sjukvård. Att se över läkarsekreterarnas rutiner och arbetssätt är en del i detta arbete.

H. Briland ställer i sin insändare (29/4) många intressanta frågor, och jag ska försöka besvara dem så gott jag kan.

• Peter Bergh lämnade Landstinget Gävleborg eftersom han och divisionschef Kjell Norman var överens om att Peter inte var rätt person att fortsätta utvecklingsarbetet i akut- och ambulansverksamheten.

• Vi har inte blivit fler chefer i landstinget. Men vi strävar efter arbetsplatser där chefer har ett rimligt antal anställda och alla medarbetare får ett bra stöd från sin chef. Det är inget mål i sig att ha få chefer. I samband med omorganisationen till divisioner minskade antalet verksamhetschefer från drygt 60 till cirka 30. Antalet vårdenhetschefer ökade något. Totalt sett är det ungefär lika många chefer nu som före omorganisationen.

Antalet personer som arbetar med administration har minskat. Vi ser över arbetssätt och organisation med syfte att skapa en effektivare administration som ger bra stöd till kärnverksamheten, hälso- och sjukvård. Att se över läkarsekreterarnas rutiner och arbetssätt är en del i detta arbete. På så sätt kan vi använda en större del av pengarna till vården.

• Det stämmer att läkarsekreterarna kommer att bli färre. Ett projekt har i samarbete med verksamheterna tagit fram ett förslag för hur detta ska gå till. Målet med projektet har varit att effektivisera den verksamhetsnära administrationen med motsvarande 100 administrativa tjänster, men inte bara bland läkarsekreterare. Verksamheterna kommer även i framtiden att ha tillgång till administrativt stöd, och en stor del av administrationen kommer att finnas i direkt anslutning till verksamheterna för de arbetsuppgifter som kräver det. Läkarsekreterarna kommer att organiseras på totalt tio samordningsenheter runt om i länet, och på varje enhet kommer en chef att finnas. Det är inget nytillskott av chefer då dessa finns i organisationen i dag.

Projektet arbetar nu med detaljerna kring införandet av den nya organisationen för att säkerställa kvalitet och patientsäkerhet.

• Bemanningscentrum (som H. Briland kallar bemanningspool) har övertagit arbetsgivaransvaret för alla överresurser (medarbetare som blivit övertaliga på sin arbetsplats) inom Landstinget Gävleborg. I bemanningscentrums uppdrag ingår att hjälpa verksamheterna med korttidsrekrytering för att klara bemanningen i hälso- och sjukvården under kvällar och helger. För att klara detta krävs en utökad personalstyrka, och den personalen har hämtats från gruppen överresurser. Inga nya administratörer har alltså anställts.

• Landstinget har anställt en utvecklingsdirektör. Den rollen kommer att bli mycket viktig i framtiden, eftersom vi har ett stort utvecklingsarbete framför oss. Bland annat kommer utvecklingsdirektören att arbeta med förbättringar med hjälp av arbetssättet Lean, som utgår från medarbetarnas delaktighet och engagemang i det dagliga arbetet. Pilotprojektet Hållbar väg har just startat och det kommer att påverka verksamheternas arbetssätt framöver.

Svante Lönnbark

landstingsdirektör Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel