Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edsbyverkstad växer: "Mixen i åldrar och kön skapat en bra stämning"

En majoritet kvinnor i verkstan och stort självstyre hos personalen är kännetecken hos ett ungt företag på frammarsch i Edsbyn.

Se också: Efter flytten: HSP Gripen har riggat för ett lyckat 2016

Ett rejält stenkast från jätten Svenska Fönster ligger legotillverkande Alu Partner. Det är ett företag med drygt 50 anställda där man tillverkar alla de aluminiumdelar som ingår i ett modernt fönster. Nästan allt som görs sker på uppdrag av Svenska Fönster.

– Ett vanligt träfönster innehåller minst tio aluminiumdetaljer och vill man ha spröjs till så växer antalet, säger Joel Strandell.

Han är vd och blev ensam ägare vid årsskiftet sedan den andra delägaren, Ann-Christin Olofsson, valde att gå i pension.

När företaget bildades i början av 2012, tog man över en verksamhetsgren från Edsby Porten, som hade en del aluminiumbearbetning i sin produktion.

Se också: Nya ägare vill flytta tillverkning och jobb till Söderhamn

– Det som hände sedan var att vi utvecklade idén tillsammans med Svenska Fönster, dels för att kunna hitta ett sätt att minska ledtiderna, men också för att få bästa totalekonomin.

Svenska Fönster går som tåget just nu och därmed går också Alu Partner bra. De har lagt allt fokus på att hinna med att tillverka det som behövs dit.

– Vår affärsidé och nisch är egentligen vad vårt namn säger: att ingå i något partnerskap där vi får vara en del av kundens tillverkande process, förklarar Joel Strandell.

Han tycker inte att det är en idealisk situation att 95 procent av produktionen sker mot en enda kund, men förklarar att de investeringar som görs sker med utgångspunkten att kunna tillverka saker även till andra.

Se också: Nya jobb när Hiab får mer plats att utveckla idéer och lastkranar

Ett synligt bevis på att det går bra är att man just nu bygger en ny verkstad på 400 kvadratmeter, samt nya omklädningsrum och ny kontorsdel.

Väl inne i nuvarande verkstad slås man av hur annorlunda den känns jämfört med traditionella mansdominerade verkstäder. Visst finns monteringsborden och maskinerna där. Det bullrar och låter som det brukar, men den stora skillnaden är att de flesta på golvet är kvinnor.

– Det är ingen särskild tanke med det utan när vi har anställt så har vi sett till personen och inte till könet. Den som jag har trott vara bäst för jobbet har fått det. Sedan har det fallit sig så, säger Joel Strandell om könsfördelningen som är 60–40 i kvinnornas favör.

Han säger att mixen i åldrar och kön skapat en bra stämning, ett starkt engagemang och bra driv.

Och med bara tre tjänstemän är det nödvändigt att verkstadspersonalen styr det mesta på egen hand. Kommunikationen sker främst genom ett dagligt morgonmöte, men också analogt genom en stor anslagstavla och digitalt via en datorskärm, som uppdaterar produktionsläget i realtid. Kommunikationen är avgörande för att verkstaden ska lyckas hålla tajta leveranstider.

Läs också: Björn Lundéns företag har nära 100 anställda

– Vi har, så gått det går, försökt skapa en chefslös verksamhet. Vi tror att alla som jobbar här vill göra så bra ifrån sig som möjligt och har de bara riktigt och bra beslutsunderlag så kommer de att ta väldigt kloka beslut, säger Joel Strandell.

Dessutom är många anställda unga, något som hänger ihop med att företaget i sig är ungt och att det dessutom vuxit.

Joel Strandell medger att det har varit en utmaning att genomföra resan med företaget men är optimistisk inför framtiden.

– Så länge vi har att göra så tjänar vi pengar. Historiskt sett så ligger vi på 5 procent vinstmarginal av omsättning, vilket känns rimligt för ett legotillverkande företag.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik