Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edsbyverken rivstartar och gör om: "Vi ska klara 50 procent högre volym"

Edsbyverken har rivstartat 2016 med en fin januarimånad, samtidigt som genomgripande förändringar sker i den enorma anläggningen på orten.

Läs också: Nya bolaget störst i Norge

– Det har varit en väldigt bra inledning på det här året. Det känns betydligt bättre än fjolåret och just nu tycker jag att det känns att vi vänder de problem vi har till möjligheter, säger Conny Clahr, som är projektledare för den fabriksomställning som inleddes under 2014.

Edsbyverken har en rejäl anläggning på orten. Det går att få in fyra fotbollsplaner i lokalerna och ändå ha gott om utrymme att spela tennis vid sidan om.

Det finns också en historia med många år av skidtillverkning, en historia som ligger bakom det flöde i produktionen som möbeljätten nu gör om. Den ska göras om och göras rätt.

Läs också: Landslagscenter blir skyltfönster för möbler

Förändringarna pågår för fullt. Starten gick 2014 och om allt går vägen ska man vara i mål i slutet av 2017. Då ska anläggningen vara en fabrik i världsklass.

– Vi har kommit en bra bit på väg och genomfört två stora rockader. Dels har vi sammanfört all montering som låg utspridd i bägge ändarna av fabriken till en sida, där vi lastar ut allt material, och dels har vi sammanfört våra ytbehandlingslinjer med väldigt komplicerad utrustning till en avdelning. Det är stora åtgärder som vi klarat av under löpande produktion, vilket känns väldigt bra, förklarar Conny Clahr och berömmer organisationen runt omflyttningarna.

När allt är klart ska nuvarande tillverkning rymmas på två tredjedelar av den tidigare ytan. Det får en utomstående att fundera på om man är inne i en kris.

– Nej, vi skalar inte ner, utan vi öppnar upp för att klara mer. Det vi gör nu är för att klara 50 procent större volym. Klarar vi att ta in en högre volym så säkrar vi vår överlevnad, beskriver Conny Clahr.

Fabrikschef Mattias Ringström berättar att de haft lokalerna sedan 1967 och att det har hänt mycket inom fabriken.

– Sättet att tillverka är annorlunda i dag jämfört med tidigare. Med den maskinpark vi har, så har vi inte behov av större yta än vad vi kommer att trycka ihop det till, säger han.

På anläggningen arbetar runt 180 kollektivanställda och totalt har Edsbyverken omkring 230 anställda. Tanken är inte att antalet ska minska, utan att man ska arbeta effektivare med större volymer än man nu har.

– Vi vill naturligtvis vidareutveckla den personal vi har. Att det blir en flexiblare personalstyrka, säger Conny Clahr.

Effektivare produktion brukar betyda färre jobb och på ett sätt kan det bli så.

– Det kan vara så att vi inte behöver fylla på lika mycket som tidigare vid toppar och om volymökningen inte kommer, kan personalneddragningar bli nödvändiga , säger Conny Clahr.

Läs också: Kan skapa nya jobb i Edsbyn