Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edsbytjejen designar åt klädföretaget: "Häftigt att se sina plagg i butik"

Egentligen jobbar hon med annat på heltid. Att designa kläder åt det etablerade företaget Isbjörn of Sweden är ett arbete Elin Olars ägnar sig åt på småtimmarna. Till sommaren lanseras hennes första kollektion.

När barnen går och lägger sig börjar Elin Olars sitt andra jobb. I tre år har hon designat funktionskläder åt det etablerade företaget Isbjörn Of Sweden. Till sommaren släpps hennes första kollektion.

– Från början fick jag mindre jobb, ritade någon parkas, men nu har de större uppdragen trillat in, vilket är jättekul, berättar Elin Olars.

Läs också: Mormors Café i Edsbyn byter ägare och namn – hon tar över verksamheten

Hon är utbildad produktutvecklare sedan lång tid tillbaka, vilket till vardags är hennes heltidssyssla på en av kommunens industrier. Isbjörn Of Sweden kom hon i kontakt med för tre år sedan när familjen Olars blev företagets testfamilj.

– Vi nämnde för dem att jag kunde det här med design också. Jag fick prova att rita upp ett plagg och det blev nöjda.

Läs också: Systrarna Stenberg öppnar en vintagebutik i Edsbyn: "Alla har rätt till en personlig stil"

Elin har haft tur. Designbranschen är tuff och jobben få. Många designers är helt beroende av producenternas uppdrag, vilket sätter press på kreativiteten.

– Jag har inte riktigt varit i konkurrensen ännu. Min stil har passat företaget perfekt. Dessutom har jag alltid mitt andra jobb att luta mig tillbaka på, vilket genererar trygghet, säger Elin Olars.

Och nu har hon alltså ritat upp hela den nya sommarkollektionen där fokus ligger på solskyddskläder för barn. Redan i dag jobbar hon på den nya vinterkollektionen som kommer att lanseras till säsongen 17/18.

– I större jobb tar det ungefär ett och ett halvt år från tanke till färdigt plagg i butik. Den första skissen är svårast. Funktionen går alltid först med en snygg design är också viktig i dagens tuffa konkurrens.

Elin Olars är dessutom småbarnsförälder. Att få ihop tiden är inte alltid det lättaste. Än så länge har hon inga planer på att satsa helhjärtat på designen. Därför sker större delen av hennes arbete in på småtimmarna. Men det är värt det, tycker Elin.

– Det är alltid en lika häftig känsla att se sina kläder i butik. Man hajar liksom till "wow det där har jag ritat".

Läs också: Efter rivningen: Peresvändan i Edsbyn tänkbar plats för nya gruppboendet