Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edsbyspelare tvingas sluta

Tvingas lägga av på grund av hjärtproblem

– Jag vill inte bli en soffpotatis, så jag hoppas de hittar på nåt så att jag kan leva ett långt och aktivt liv, säger Edsbyns veteran.

Fredrik Åström har under hela säsongen haft problem med orken. Nu har han också fått svar på vad som orsakat det.

– Det är en hjärtklaff som läcker som i sin tur gör att hjärtat får jobba onödigt hårt även fast jag inte gör någonting. Jag var på hjärtröntgen i fredags och då såg de att det var aortaklaffen som läckte. Det enda jag vet är att det läckte en trea i en skala från 1 till 4. Vid en fyra opererar man direkt, berättar Fredrik Åström.

Hur länge har du känt att något varit fel?

– Det har varit så sedan försäsongen, att det gått tungt. Jag har inte orkat lika som jag brukar göra.

Men att det var så allvarligt kunde Fredrik inte tro i sin vildaste fantasi. Han har haft förkylningar som kommit och gått under säsongen, lätt förklarat med att han har småbarn i familjen.

Sedan så fick han en hel månad utan träning i början av elitserien då en fotskada gjorde att han bara spelade matcher.

– Tänkte att det är inte om konstigt om det går tungt eftersom jag bara spelat matcher. Jag var iväg till Bollnäs under VM-uppehållet och tog blodprov. Men det såg bra ut, säger Fredrik.

Men när serien startade om efter VM så var problemen fortfarande kvar. Kroppen svarade inte som den brukar, mjölksyran kom tidigt. Fredrik misstänkte ansträngningsastma – men de mediciner han testade mot det hjälpte inte heller.

– Jag började acceptera att jag är sämre tränad än de andra och att jag inte ville inte känna så en vinter till utan träna jättehårt inför nästa säsong.

Men efter säsongen så åkte Fredrik till hälsocentralen – där det definitiva beskedet kom. Karriären som bandyspelare är över.

– Det kändes för jäkligt rent ut sagt, man hade ju förhoppningar om att det skulle lösa sig med nån medicin. Nu är det bara att glömma elitidrott, säger Fredrik, som berättade om det som hänt för laget i lördags.

– Vi var till Vemdalen över dagen då jag berättade, de var bedrövade de också.

Går det att hitta några ljusglimtar i tillvaron efter ett sånt här besked?

– En bonus blir väl att man får vara hemma med familjen mer. Hade varit värre om jag varit 20 år och bott själv i en lägenhet. Det finns de som har det värre...