Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edsbyns talang varnas efter dopingfall: "Jag har haft läkarintyg i alla år"

Edsbyns anfallstalang Joel Wilhelmsson har testats positivt för doping efter att ha använt en medicin som innehåller terbutalin. – Jag har inte gjort det på flit, säger 19-åringen, som har ansträngningsastma.

Den 18 mars, i samband med Edsbyns SM-guld i P20 på Tele2 Arena, testades anfallaren Joel Wilhelmsson positivt för den dopingklassade substansen terbutalin. Det skriver Riksidrottsförbundets dopingkommission i en dom som fastställdes i onsdags.

Enligt dopingkommissionens uppgifter till nyhetsbyrån Siren hade Joel Wilhelmsson glömt att söka dispens för en astmamedicin.

– Det är en astmamedicin som varit godkänd att inhalera för idrottsmän, men som blivit dopingklassad sedan 2015 om jag inte missminner mig. Det har sjukvården och de som han varit i kontakt med missat. En kombination av olyckliga omständigheter, säger Edsbyns sjukgymnast Bengt Ryhed till Bandypuls.

Vad har terbutalin för effekt?

– Det är luftrörsvidgande. På en frisk människa blir det en form av doping eftersom man snabbare får mer luft i lungorna.

När Bandypuls når Joel Wilhelmsson är han glad över att domen stannade vid tillrättavisning och inte avstängning. Däremot är talangen dämpad över att stämplas som dopad.

– Jag har haft läkarintyg i alla år, läkarna har sagt att det räcker och jag har litat på det. Man blir ändå... Det känns som att man inte kommer få något bra rykte när det här kommer ut överallt, säger 19-åringen, som behöver medicin för att över huvud taget kunna spela bandy.

– Det går inte att spela utan det. Men nu har jag bytt medicin, så allt är grönt så. Jag måste ju erkänna att jag har dopat mig, men jag har inte gjort det på flit. Jag har inte tagit det för att bli bättre.

Så här skriver Riksidrottsförbundets dopingkommission om beslutet:

"Dopingkommissionen beslutar att meddela Joel Wilhelmsson tillrättavisning avseende dopingförseelse och uppmanar Joel Wilhelmsson att för framtiden rätta sig efter gällande bestämmelser."