Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edsbyns museum visar: En försmak på sommarens Konstrundan i Voxnadalen

Konstrundans vårutställning är en försmak på sommarens stora Konstrunda i Voxnadalen. I år ställer ett 30-tal deltagare ut i Edsbyns museum.

Kent Backeby från Älvkarhed och Hannie Seegers från Fullen är två av utställarna. Kent Backeby fotograferar och Hannie Seegers gör bland annat väskor och kuddar. Hon både stickar och väver av garn som hon har spunnit själv.

– Jag är med för att visa vad jag gör. Jag är relativt nyinflyttad i kommunen. Jag tycker också det är kul att det finns en Konstrunda. Det är roligt att så många är kreativa och gör så olika saker, säger Hannie Seegers.

Hannie gör i år sin första Konstrunda, som i år arrangeras den 6:e och 7:e augusti runtom i Ovanåkers kommun. Kent Backeby var med första gången för tre år sedan.

– Jag vill visa mina fotoprojekt. Det började med att jag fotograferade Inga Hjohlmans utställning. Nu har jag en egen liten lokal hemma i Älvkarhed som jag kallar Plåtskjulet. Det är från början ett spånförråd som jag har gjort iordning, säger Kent Backeby.

Det är också där i Plåtskjulet hemma i Älvkarhed som Kent kommer att ställa ut sina foton under sommarens Konstrunda.

Hannie Seegers kommer att ställa ut sina väskor, mattor och kuddar vid Hälsingegård Mårtes (hembygdsgården) i Edsbyn.

Sammanlagt kommer ett 60-tal deltagare att finnas med under årets Konstrunda och ställa ut på ett 20-tal utställningsplatser/lokaler i början av augusti. Besökarna åker runt till de olika, ofta natursköna, platserna i kommunen.

Det brukar faktiskt vara svårt att hinna med alla.

Idén till en egen Konstrunda kommer från konstnären Leif Nordlöf.

– Jag kom på det en vårmorgon för elva år sedan. Sedan pratade jag med Björn Skeppstedt och Torun Eliasson. De tyckte samma sak och så var det igång, säger Leif Nordlöf.

Konstrundan är också namnet på den ideella förening deltagarna tillhör. I dag har föreningen ett 30-tal medlemmar. Under många år var Leif Nordlöf ordförande för föreningen.

Nu har han klivit av som ordförande och Susan Kangosjärvi Persson är ny ordförande för Konstrundan.

Konstrundans vårutställning visas i Edsbyns museum under perioden 30 april-28 maj.

Läs mer: Lars Altberg ställer också ut under Konstrundan

Läs mer: Edsbyns museum får nya lokaler