Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edsbyn bortplockat från risklista

För ett par år sedan tillhörde Edsbyn ett av de mest utsatta områdena för översvämning i Sverige. Så är det inte längre.

Annons

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, identifierade 2013 ett tiotal områden med betydande översvämningsrisk i landet.

Ett av dessa riskområden var Edsbyn där Voxnan haft ett extremt högt flöde vid minst tio dokumenterade tillfällen.

Läs mer: Stor katastrofövning planeras: "Vi spelar upp ett scenario med kaos"

Men under 2017 genomförde MSB en översyn av områden med betydande översvämningsrisk – och Edsbyn plockades bort från risklistan.

Anledningen till att just Edsbyn inte längre är med på listan beror på att området inte längre uppfyller kriterierna. Detta beror på att nya översvämningskarteringar har använts och att antalet boende, antalet anställda och påverkade intressen inom tätorter med risk för översvämning också har förändrats. Det skriver MSB på sin hemsida.

Läs också: Övar översvämning där hälsingekommuner dränks: "Måste öka krismedvetandet"

Att Edsbyn inte längre finns med på risklistan innebär inte att arbetet kring risken för översvämning avslutas.

Risken för att de större vattendragen svämmar över är dock inte lågprioriterad i hela Hälsingland.

I december förra året genomfördes bland annat jätteövningen X-stream där totalt 24 aktörer i länet, däribland Fortum, polisen, länsstyrelsen och Gävleborgskommunerna deltog.

MSB valde då att ett krisscenario där Lossendammen i västra Härjedalen – en av de största regleringsdammarna i landet – havererade och kommunerna längs Ljusnan fick vattenflöden på upp till åtta meter över de normala.