Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Edsbyn Bandy i samarbete med kontroversiellt företag: "Är ett olagligt pyramidspel"

Inför kommande bandysäsong har Edsbyns IF tagit in nya sponsorpengar. Ett av företagen som klubben inlett samarbete med är kontroversiella Onecoin – som har polisanmälts av Lotteriinspektionen och pekats ut som ett pyramidspel.

Denna artikel publicerades den 15 oktober 2016

Inför årets bandysäsong har Edsbyns IF tagit in nytt friskt kapital från en rad sponsorer. Nytt för i år är samarbetet med skandalomsusade bolaget Onecoin – som blivit omskrivet av till exempel brittiska The Mirror och Göteborgsposten.

Företaget beskriver sig själv som en onlinebaserad kryptovaluta och en bättre version av det mer kända Bitcoin – men har på sistone blivit anklagat för att vara ett avancerat bedrägeri.

I slutet av januari i år lämnade Lotteriinspektionen in en polisanmälan mot Onecoins ansvariga i Sverige för misstänkt brott mot lotterilagen, genom anordnande av kedjebrevsspel. Enligt myndigheten bygger företagets koncept på att rekrytera nya deltagare för att öka befintliga deltagares vinst.

Lotteriinspektionens helhetsbedömning av verksamheten är att det finns skäl att anta att Onecoin därför utgör ett så kallat pyramidspel, eller kedjebrevsspel.

– Vi har fått frågor och tips om Onecoin från både allmänheten och myndigheter, till exempel Finansinspektionen. Vi har gjort en utredning och lämnat in en polisanmälan och det finns en pågående förundersökning. Vi påstår att det är ett pyramidspel, vilket är olagligt, säger Dan Friberg, vid Lotteriinspektionens operativa avledning för tillstånd och tillsyn, med ansvar för illegalt spel.

Bör man enligt er vara försiktig och uppmärksam om man som privatperson, företag eller förening ska ha ett samarbete med Onecoin?

– Vi påstår det. Sedan är det till syvende och sist den egna bedömningen som får avgöra, säger Dan Friberg.

Edsbyns bandys marknadsansvarige Thomas Mårtens ser inget problem med att föreningen hjälper till att sprida Onecoins varumärke.

– De köper exponering på vår matchdräkt. Det är precis som vilken annan partner som helst. Inga konstigheter, säger han.

Enligt klubbens egen information krävs det att ett företag sponsrar föreningen med minst 75 000 kronor för att bli en officiell partner.

Innan föreningen ingick i avtalet med Onecoin gjorde de en granskning av företaget. Klubben är därmed medveten om kontroversen kring Onecoin.

– Vi har kollat dem och är medvetna om att de är polisanmälda, men att utredningen inte visat någonting. Vi har tagit del av dokument och det är inget olagligt, polisutredningen är nedlagd, säger Thomas Mårtens.

Vem säger att utredningen är nedlagd?

– Det har vi kollat upp.

Jo, men är det Onecoin som säger att utredningen är nedlagd eller vad är er källa?

– Nej, men som sagt, vi har grundligt kontrollerat det här och det har inte framkommit något mer än vad vi vet, säger Thomas Mårtens.

Att polisutredningen mot Onecoins verksamhet i Sverige är nedlagd dementeras dock av polisen. Enligt Carl-Gustav Johansson, som arbetar vid polisen i Västerås (dit anmälningen först lämnades in) är utredningen inte nedlagd.

– Det är ett öppet ärende, men är av sådan sort att det antagligen kommer att flyttas till en annan enhet. I dagsläget kan man varken säga bu eller bä gällande misstankarna, säger han.

Även Lars Eriksson, chef för polisens utredningsenhet i Västmanland, bekräftar att anmälan fortfarande utreds. Enligt honom ska ärendet lämnas över till polisens nationella operativa avdelning, NOA, eftersom det rör hela Sverige och även har internationella kopplingar.

Helahälsingland.se har talat med en person som är aktiv inom Onecoins verksamhet, men inte knuten till moderbolaget utan agerar som en fristående rekryterare. Han anser att varningarna och anmälningarna mot verksamheten och företaget är ogrundade.

Han menar att många felaktigt misstar Onecoin som pyramidspel eftersom verksamheten delvis förlitar sig på så kallad nätverksförsäljning.

– Det är därför många tror att det här är ett pyramidspel och att det polisanmälts i flera länder. Vill man tro det så är det fritt fram. Det finns alltid risker med investeringar, det ska man vara medveten om och aldrig satsa mer än vad man klarar av att förlora, säger han.

Hittills verkar ingen myndighet eller rättsväsende ha konstaterat att Onecoins verksamhet är olaglig. Samtliga myndigheter som har fått upp ögonen för Onecoin varnar däremot för riskerna som Onecoin och liknande verksamheter innebär.

Onecoin är också misstänkta för brottslig verksamhet och föremål för undersökning av myndigheter i flera länder, till exempel i Finland och Lettland.

I Kina uppger en källa att myndigheter ha arresterat flera personer som utges för att vara kopplade till Onecoin och myndigheter ska ha beslagtagit företagsvärden på flera miljoner kronor.

Så sent som i mars i år gick det norska Direktesalgsforbundet ut och varnade för Onecoin – som de beskriver som "en drömvärld full av bedrägerier"

Vad är det som gör att ni bedömer att det här är en bra samarbetspartner?

– Vi har gjort bedömningen utifrån det vi sett och tagit del av, vi har inte kommit fram till att det här är olagligt och företaget har inte blivit fällda för någonting. Viktigt att poängtera att de köper en exponeringsyta som vilket annat företag som helst. Vi uppmanar inte till någonting, säger Thomas Mårtens.

Vilket ansvar har ni gentemot era fans, andra sponsorer och publiken när ni marknadsför ett bolag med tveksamt renommé?

– Det är klart att vi har ett ansvar för vårt varumärke och hur det syns och vilka vi syns med. Men vi har kollat upp det här och fattat beslut om att ingå samarbete, eftersom vi inte hittat något som visar att det här är olagligt, säger Thomas Mårtens.

I ett mejl till helahalsingland.se tillbakavisar Onecoin anklagelserna om att deras verksamhet skulle vara ett pyramidspel – och menar att polisanmälan är ogrundad.

FAKTA: Så här fungerar Onecoins affärsidé

Onecoins affärsidé går ut på att sälja utbildningsmaterial om kryptovalutor. Medlemmar kan köpa olika utbildningspaket beroende på hur mycket de vill "investera". Det billigaste paketet kostar ungefär 1 500 kronor, men det finns paket som kostar upp emot en miljon kronor.

Förutom utbildningsmaterial innehåller varje paket ett visst antal "biljetter", så kallade "tokens". Dessa kan bytas in mot mynt, så kallade onecoins. Genom att rekrytera fler investerare får medlemmarna fler mynt på sitt konto hos Onecoin.

Onecoin lovar att mynten ska ha en extrem värdeökning. En investering på 1 500 kronor sägs kunna öka till än 25 000 kronor – utan särskilt mycket jobb.

I dagsläget går det dock inte att använda mynten för att betala med i riktiga butiker. Det enda sättet att tjäna pengar på onecoins i dag är att du säljer dem till andra investerare.

Ledningen bakom Onecoin uppger att de har sitt säte i Bulgarien. Företaget ska dock vara registrerat i skatteparadiset Gibraltar.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Tipsa vår Fokusgrupp!

Vad vill du att vi tittar närmare på?

Tipsa fokusgruppen