Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eco Log seglar i medvind

Klättringen uppåt har börjat för Eco Log. Tre månaders orderingång har gjort att Fredrik Persson och andra uppsagda nu är tillbaka på jobbet igen.

I november i fjol var Fredrik Persson en i gänget som varslades om uppsägning, hos skogsmaskinstillverkaren Eco Log i Söderhamn.

- Den 13 juli gick jag hem. Den 17 augusti var jag tillbaka på jobbet igen, säger Fredrik, som jobbat hos skogsmaskinsföretaget sedan 1998, då det ägdes av Caterpillar.

Mitt i sommaren fick han ett brev hem med beskedet att han var välkommen tillbaka till fabriken igen. Det blev alltså en kort sommarledighet, men han är inte det minsta ledsen över det. Faktum är att det blev ett litet firande:

- Det här vart jättebra, sa han när tidningen träffade honom på tredje arbetsdagen.

Fredrik Persson är inte den ende på Eco Log som känner lättnad. Från en väldigt låg nivå, med endast sex anställda på fabriksgolvet, klättrar man stadigt uppåt sedan en tid tillbaka. Sedan en tid tillbaka är man 19, men kommer att bli fler.

- Nu anställer vi folk varenda dag. Risken finns att vi får personalbrist längre fram, säger vice vd Pontus Linderholm.

Orsaken till det förbättrade läget är en stark orderingång under tre sommarmånader: Nyligen blev det känt att Eco Log fått en order på fem skördare från en aktör på den svenska marknaden.

- Vi har tagit in beställningar på totalt 24 maskiner, med ett samlat ordervärde på drygt 70 miljoner kronor, säger säljaren Erling Lindberg.

- Det känns som om det finns en väldig optimism inom skogsindustrin just nu, men vi ska komma ihåg att det lossnar från en mycket låg nivå, säger Pontus Linderholm, som inte vill sia om framtiden:

- Vårt mål är en försiktig, kontrollerad tillväxt, säger han.