Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ebbas tolkningar av Cohen

/

Vackert, stämningsfullt och stillsamt.
På torsdagskvällen ljöd tonerna av Leonard Cohens musik i Bollnäs kyrka, men i lite annan tappning. För sången stod Ebba Forsberg, som bjöd på sina egna tolkningar av Cohens musik.

Annons

Ebba Forsberg fascinerades av den numera 75-årige sångaren och låtskrivaren Leonard Cohen när han uppträdde i Helsingborg förra sommaren. Det var hans utstrålning på scen och hans röst som hon fastnade för och hon bestämde sig för att tolka en av hennes äldsta och käraste idoler.

Resultatet blev albumet Ta min vals, med tio sånger som Ebba Forsberg och Mikael Wiehe har gjort svenska texter till. Det mynnade också ut i en turné, som på torsdagen gjorde ett stopp i Bollnäs.

Omkring 150 personer kom till kyrkan och de fick en stillsam upplevelse, med möjlighet till eftertanke och en stunds inre ro.

Ebba Forsbergs mäktiga röst ekade ut i kyrkbänkarna i varje nummer. De flesta låtar var lugna, men hon stack emellan med några kraftfullare stycken. Till exempel en av Leonard Cohens mest kända låtar, Hallelujah.

– Leonard Cohen är en fantastisk poet. Vissa låtar är så stora och kända att det är svårt att ta i dom. De lever ett eget liv.

Konserten byggde på albumet Ta min vals. Förutom Hallelujah bjöds publiken på bland annat Dansa mej till kärleken, Må din vilja ske, Det här är inget sätt att säga adjö och Ta min vals.

Ebba Forsberg har varit artist i drygt 20 år. Hon var tidigare dragspelare och körsångerska i Traste Lindéns kvintett och hon har även körat åt Eldkvarn, Peter LeMarc och Ulf Lundell. Hennes debutplatta Been There släpptes 1997 och plockades upp av Madonnas skivbolag Maverick.

Ebba Forsberg har sedan gett ut ytterligare fyra album. Hon har också ett kritikerrosat projekt om Bob Dylan bakom sig.

Mer läsning

Annons