Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

E4 eller 83:an är frågan

"Nya" E4 eller riksväg 83 mellan Tönnebro och Ljusdal? Det är frågan för många när den förstnämnda vägen blivit kortare och snabbare.

Vi har provkört båda alternativen och det är fortfarande en öppen och subjektiv fråga vilket som är bäst.

Det behövs ingen provkörning för att konstatera att E4 och riksväg 84 mellan Tönnebro och Ljusdal är längre än sedvanliga alternativet med riksväg 83 över Bollnäs och Järvsö.

Då kändes det intressantare att mäta tiden vid vårt resetest.

Förutsättningarna var att slaviskt hålla hastighetsbegränsningen och att köra utan uppehåll på båda sträckorna.

Start och mål var Hantverkshuset i Ljusdal och färden söderut gick på riksväg 83 över Järvsö och Bollnäs vid lunchtid på söndag. Det visade sig vara lågtrafiktid.

Efter 114 kilometers körning med en tidsåtgång på en timme och 33 minuter var vi i Tönnebro där många som kommer söderifrån säkerligen funderar över vägval när de är på väg norrut till Ljusdal eller orter som ligger bortom denna ort.

E4-alternativet är visserligen 16 kilometer längre men tidsvinsten blev endast sju minuter – trots långa, tråkiga 80-sträckor på 83:an och inbjudande 110-väg på E4.

Är det värt en längre sträcka med större bränsleförbrukning som blir fallet när det också går fortare?

Kontentan är att det efter söndagens provkörning är så gott som omöjligt att rekommendera något av alternativen.