Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dystra beskedet – Hälsinglands ledande klubb lägger ner efter 13 år: "Framförallt av ekonomiska skäl"

Klubben bildades för 13 år sedan – för att ge Hälsinglands badmintonspelare möjligheter att satsa mot eliten. Nu lägger Helsinge Team ner verksamheten. – Det har varit motigt flera säsonger, och i år går vi ordentligt back, säger Erik Lindgren, kassör och lagledare.

För tretton år sedan vann Ljusdals BMK division 2, men hade inte riktigt spelarmaterialet för att spela i division 1. Därför bildades Helsinge Team BTK ur Ljusdals och Hudiksvalls badmintonklubbar.

Målet: att ge Hälsinglands badmintonspelare möjligheter att satsa mot eliten. Och det gick rätt bra ett tag.

– Tanken var att skapa en förening där de bästa i Hälsingland kunde spela på en hög nationell nivå, men ändå bo kvar. Laget härjade på i division 1 och gick upp i superettan. På den tiden var det sex lag i elitserien och sex i superettan, så laget var bland de 12 bästa lagen i Sverige i alla fall, säger Erik Lindgren, som nu har fungerat som kassör och lagledare i Helsinge Team.

Klubbens största individuella merit är, jämte spel i näst högsta badmintonserien, det SM-guld som Stefan Grahn tog ifjol som veteranspelare.

– Det är också fint, säger Erik Lindgren.

LÄS MER: 260 spelade Glada Hudik Cup

Under ett styrelsemöte nyligen togs beslutet att lägga ner serielaget, som åkte ur division 1 efter den här säsongen. Och nu, på måndagens årsmöte, kom dödsstöten – Helsinge Team BTK läggs ner som förening.

Erik Lindgren förklarar:

– Det är framförallt av ekonomiska skäl, vi har inte likvida medel så att det går runt. Och samtidigt är vi väldigt utspridda i spelartruppen. Alla är visserligen hälsingefolk, men är utspridda från Stockholm till Sundsvall. Resorna har vi klarat tidigare år, men nu tappade vi en stor sponsor vilket gör att vi går ganska ordentligt back, säger han.

LÄS MER: Förlustdrabbad helg för Helsinge Team

Spelartruppen består av ett 15-tal spelare, och Erik Lindgren räknar med att merparten av dem kommer att ansluta till Ljusdal och Hudiksvalls badmintonklubbar, som inte haft några lag i seriespel på ett tag.

– Vi har samarbetat med andra klubbar också, som Enånger och Tranan i några år, både rena övergångar och lån som gjort att Hälsinglands bästa spelare varit hos oss, säger Erik Lindgren.

Vad håller de bästa spelarna i laget för klass?

– I dagsläget är det klart att det finns spelare som platsar på hög nivå som division 1. Vi har inga landslagsspelare, inte heller någon som håller i elitserien, säger Erik Lindgren om den trupp där svenske mästaren Stefan Grahn är äldst med sina 49 år och den yngsta spelaren är 17.

– Att bara ha en renodlad seniorverksamhet har gjort det svårt att hitta sponsorer. Sen krävs det mycket ideellt arbete vilket gör det svårt för tiden att räcka till, säger han.