Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyster statistik om arbetslöshet

Fler varsel och färre lediga jobb har ökat arbetslösheten i Gävleborgs län. I april månad var 1 333 Hudiksvalls- och Nordanstigsbor inskrivna som arbetssökande.

Annons

Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik är inte munter läsning för Gävleborgs del.

Statistiken visar att inflödet av lediga platser har minskat på ett år. 635 lediga platser anmäldes till länets arbetsförmedlingar i april månad, varav 47 ferieplatser. I april i fjol anmäldes 1 203 platser, av vilka 175 var ferieplatser.

Arbetslösheten har ökat med 1,6 procentenheter under samma period. I slutet av föregående månad var 8 192 gävleborgare inskrivna som arbetslösa, vilket motsvarar 4,7 procent av befolkningen i åldrarna 16-64 år. Av dessa bor 1050 personer i Hudiksvalls kommun, 283 i Nordanstig.

Statistiken visar också att Arbetsförmedlingen har förmedlat färre jobb i år. 1 742 arbetssökande i Gävleborg fick arbete förra månaden. Det är 551 färre än under samma månad förra året.

- Även om inflödet av lediga platser till Arbetsförmedlingen halverats så finns det fortfarande jobb att få. Det är viktigt att använda sig av alla sina kontakter i sökandet efter jobb, kommenterar förmedlingens verksamhetschef i Hudiksvall, Charlotte Palmborg.

Under april månad i år varslades 502 personer om uppsägning i Gävleborg, vilket kan jämföras med 92 personer motsvarande månad i fjol. Hittills i år har 2 005 personer varslats om uppsägning i länet. Det är fler än under hela år 2007 och fler än under de tre närmast föregående åren. Förra året blev 3 746 personer berörda av varsel i Gävleborgs län.