Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyslexiförbundet FMLS Hälsingland på plats i Almedalen: "Många barn går ut nian utan att kunna läsa"

Lena Andersson är ordförande för hälsingeavdelningen av Dyslexiförbundet FMLS, som under Almedalsveckan arrangerar fyra föreläsningar om dyslexi. Bland annat diskuteras skolans bristande kunskap.

Hur ser situationen ut för barn med dyslexi idag?

"Det är så många som har dyslexi, och som inte törs tala om det. Det anses tyvärr fortfarande väldigt skämmigt. Oftast är det när barnen ska börja på gymnasiet som de kan få en diagnos, och få hjälp. Det är ett problem att skolorna inte upptäcker det. De har inte de resurser som krävs. Många barn går ut nian utan att kunna läsa, det är faktiskt skrämmande."

Det blir kanske lätt en ond cirkel också? Man tänker att det handlar om motivation, och lägger mycket på eleverna själva.

"Ja, och de vill ju inte gå till skolan. De har ont i magen. De är sjuka jättemycket, de här barnen. Plus att de inte har rätt att hjälpmedel på i alla delar av nationella provet. Du får ha glasögon, men du får inte ha hjälpmedel om du har dyslexi."

Det finns fortfarande mycket att göra, helt enkelt?

"Otroligt mycket. Ibland tycker man att man går baklänges istället för framåt."