Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt om avtal inte följs

Om köptroheten mot de anknutna leverantörerna är låg, uteblir vinsterna med samordnad upphandling. Det finns också risk för skadestånd.

Annons

I Hudiksvalls kommun finns det brister i köptroheten.

– På vissa ställen är det ganska lågt, säger finanschef Marie Nordborg, vid kommunens ekonomiavdelning.

Det kan bli kännbart på flera vis. Bland annat kan det innebära högre priser och sämre kontroll på övriga affärsvillkor. Samtidigt kan det medföra ett försämrat läge inför nya upphandlingar om troheten inte följs.

– Det finns också risk för skadestånd om man inte håller sig till avtalen, säger Marie Nordborg.

Hon förklarar att informationsbrist kan vara en av anledningarna till att ramavtal inte följs.

– Dels kan det vara så att den som handlar inte har tagit reda på vad det är som gäller. Man kanske slentrianmässigt köper från den leverantör som man köpte från förra gången, utan att kolla upp om det finns några nya avtal, säger Marie Nordborg.

Hon har ingen exakt uppfattning kring hur mycket som handlas utanför avtalen i Hudiksvalls kommun. Men hur det ser ut skiljer sig åt mellan de olika förvaltningarna.

– Och det varierar mycket mellan olika varugrupper. När det exempelvis gäller livsmedel är man väldigt duktiga. På andra ställen ser det sämre ut, säger hon.

Det är viktigt att följa avtalen, anser Marie Nordborg.

– När man tecknar avtal med en leverantör förväntar den sig att kunna sälja en viss mängd. Om man då handlar utanför det avtalet får leverantören sälja mindre än den har räknat med, och då blir det inte bra, säger hon.

Mer läsning

Annons