Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt att inte ge äldre rehab-träning

Många äldre människor har mer ont än de behöver på grund av en bristande rehabiliteringsträning.

Patienter med artroser och, de som blivit ledopererade, får sällan tillräcklig träning. Det är alltför vanligt med ”stencilträning”. Patienten får en stencil med träningsövningar utan någon som helst uppföljning. När det gör ont blir patienten rädd och slutar med träningen.

Hälsocentralerna har inget ekonomiskt intresse av att satsa på rehabiliteringsträning då den äldre patientkategorin inte är någon lysande affär. Primärvården präglas alltför mycket av passiva åtgärder som akupunktur – fort in och snabbt ut – därigenom hålls väntetiderna korta.

Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv blir detta kostsamt då merkostnader uppstår på grund av andra sjukdomar som en konsekvens av inaktivitet. Äldre personer som bedrivit rehab-träning har även mindre behov av hemhjälp.

Det är en underlig sjukvårdspolitik då jag är tvingad att – försvara och motivera – mitt ställningstagande mot enhetschefer och politiker. I själva verket, borde de ha en skyldighet att motivera sitt inaktiva synsätt.

För en kostnad – enbart marginellt dyrare – än lönekostnaden för en hälsocentralschef kunde vi erbjuda rehab-träning för 300 patienter.

Det är skamligt att en skadad jakthund eller en halvdålig travhäst erhåller bättre rehab-träning än våra äldre patienter.

Bengt Pantzare, legitimerad sjukgymnast, Axis Rehab

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel