Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrbar miss för gravida Anna-Lena

Anna-Lena Joners Larsson har sex veckor kvar tills hon ska föda. Hennes graviditet har varit kantad av svårigheter men trots att hon har tre diagnostiserade sjukdomar vägrar Försäkringskassan att godkänna hennes sjukintyg.

- Jag har tre olika diagnoser, säger Anna-Lena Joners Larsson. Det har jag också fått behandling för. När vi bestämde oss för att skaffa barn var det ett måste att sätta ut medicinerna hur jobbigt det än skulle bli. Men det var jag som sagt medveten om.

Hon var hemma och gick arbetslös, men problemen kom snabbare än hon kunde ana. Magen krånglade och hon fick springa på toaletten minst 20 gånger om dagen och tröttheten och den ständiga muskelvärken gjorde att hon mest blev liggande i soffan.

I november gick det inte längre, hon gick till Hälsocentralen i Arbrå och blev sjukskriven. Istället för A-kassa skulle hon nu få sjukpenning.

Så blev det inte.

- Min läkare skrev ett utförligt läkarintyg på alla symptom och diagnoser, men samtidigt fyllde han i en ruta där det framgick att mitt allmäntillstånd var visuellt gott. Förutom alla mina sjukdomar tyckte han att jag såg pigg ut på utsidan, säger Anna-Lena.

Det var just detta, det visuella allmäntillståndet, som Försäkringskassan hängde upp sig på. Den 31 januari fick Anna-Lena ett brev från Försäkringskassan där det framgick att hon inte beviljades sjukpenning.

I början av mars, efter en rad samtal med olika handläggare, kom nästa bakslag. Hennes sjukpenningsgrundande inkomst var satt på noll eftersom hon inte friskskrivit sig. Istället för runt 700 kronor om dagen skulle Anna-Lenas mammapeng nu hamna på det absolut lägsta – 180 kronor.

Eftersom Anna-Lena anmälde sig till Arbetsförmedlingen sju veckor före den planerade nedkomsten kommer hon att få A-kassa fram till dess. Sedan är det 180 kronor om dagen som väntar.

- Hade jag på något sätt vetat att konsekvenserna skulle bli att vårt barns framtid skulle påverkas så hade jag aldrig någonsin tänkt tanken på att fortsätta min sjukskrivning utan valt att stå kvar hos A-kassan, säger Anna-Lena.

- Visst är det olyckligt för den enskilde om man inte har förstått hur turerna går. Men hon skulle ha anmält sig till arbetsförmedlingen.

Det säger Mats Hedlund, chef för Försäkringskassan Hälsingland.

Han tycker att det är olyckligt om den enskilde inte har förstått hur turerna går men säger samtidigt att det går att överklaga försäkringskassans beslut.

- Vi kan göra fel vi också, skulle Överklaganenheten komma fram till att det är så i det här fallet kommer beslutet självklart att ändras, säger Mats Hedlund.