Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare uteserveringar – markhyran höjs

Det var ett av besluten i kommunfullmäktige i Hudiskvall i måndags.

– Man höjer rätt kraftigt, sa Håkan Rönström (M) inför beslutet att höja det som kallas taxor för upplåtelse av offentlig plats och kommunal mark.

Det handlar om uteserveringar på trottoarer och trottoarskyltar, och när till exempel en container måste ställas upp på kommunal mark.

Läs även: I Hudiksvall kan det ta slut på gratis omsorg

– Det här drabbar framför allt de lokala företagen som gör det trevligt att besöka stan, enligt Håkan Rönström.

Han hade räknat ut att taxan för trottoarservering höjs med 22 procent.

Läs även: Stor skillnad i avfallstaxor

Men Annika Huber (S), tekniska nämndens ordförande, jämförde med hur det ser ut i andra städer. I kronor handlar höjningen för trottoarserveringar om tio kronor per kvadratmeter och månad.

– Det är en ökning vi står bakom, sa hon.

Debatten mynnade ut i en generell debatt om kommnens avgifter, där kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam (S) siade om att fler avgifter kommer att behöva höjas i framtiden.

– För att vi ska klara det välfärdsuppdrag vi har.

Med 35 ja-röster mot 16 nej-röster klubbades de höjda taxorna igenom.

Läs även: Nya tjänster och höjd taxa

Som exempel innebär det att en trottoarservering kostar 55 kronor per kvadratmeter och månad. Försäljning från husvagn eller liknande kostar 800 kronor per månad eller 7500 kronor per år.

Flera aktiviteter är undantagna från avgifterna, som Hälsinge marknad, Handelns dagar och icke kommersiella aktiviteter.

Diskutera lokala politiska nyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här !